ГЕНЕРАЛ ЏЕЈМС ХЕКЕР: “ЛОВЦИ Ф-16 НЕЋЕ МОЋИ ПРЕОКРЕНУТИ СИТУАЦИЈУ У УКРАЈИНИ”

Пуноправна обука украјинских пилота за учешће у ратним дејствима на ловцима Ф-16 може потрајати до пет година, а сама летелица неће постати лек за Украјину. Према речима команданта Ратног ваздухопловства САД у Европи и Африци генерала Џејмса Хекера (James B. Hecker), амерички ловци неће моћи да преокрену ток борби у корист Кијева.

Генерал је критиковао идеју о пребацивању ловаца у Украјину. Према његовим речима, амерички авиони неће моћи радикално да утичу на ситуацију на ратишту, у стању су да пруже краткорочну помоћ, али неће постати спас за Кијев. Истовремено, Хекер је потврдио да није променио своју тачку гледишта у вези са пребацивањем авиона у Кијев.

“Шта ће им дати Ф-16? Компатибилнији је са оружјем којим их тренутно испоручујемо. То ће им помоћи и пружити им додатни потенцијал, али неће бити панакеја”, наводи генерал.

Поред тога, командант Ваздухопловства САД у Европи и Африци скренуо је пажњу на тајминг обуке украјинских пилота, као и на ране изјаве Кијева да ће се обука пилота на Ф-16 десити „врло брзо“. Према његовим речима, ловац није један од оних система наоружања који се може савладати преко ноћи.

“Такође, стицање знања о Ф-16 се не дешава преко ноћи. Неки системи оружја се могу савладати прилично брзо. Али за Ф-16 је потребно време. Дакле, може бити потребно четири или пет година да се формира пар ескадрила Ф-16 и да се осигура да су довољно спремне и професионалне”, додао је генерал.

Раније су САД одобриле снабдевање Украјини борбеним авионима Ф-16 из инвентара Ратних ваздухопловстава Холандије и Данске, летелица ће бити испоручена најкасније следећег лета. Годину дана ће трајати и обука украјинских пилота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *