ФРАНЦУСКИ ВОЈНИЦИ ПАТРОЛИРАЈУ НОВОМ КАЛЕДОНИЈОМ ПОШТО ЈЕ ШЕСТ ОСОБА УБИЈЕНО У ШЕСТОДНЕВНИМ НЕРЕДИМА

Француска је мобилисала стотине полицајаца да поврате контролу над главним путем који повезује аеродром са престоницом Нове Каледоније Нумеом и успостави ред после вишедневних немира, рекао је француски министар унутрашњих послова Џералд Дарманин у посту у суботу увече.

https://www.france24.com/en/video/20240519-french-soldiers-patrol-new-caledonia-after-six-people-were-killed-in-six-days-of-riots

Француска пацифичка територија Нова Каледонија била је јуче “под опсадом“, рекао је градоначелник њеног главног града Нумеа, након што је још једна особа убијена, чиме је број жртава порастао на шест за шест дана немира.

Још двојица мушкараца су рањена у смртоносном инциденту који се догодио у суботу у области Кала-Гомен на северу архипелага, рекао је генерал Николас Матеос.

Стотине тешко наоружаних француских војника и полицајаца патролирали су у суботу улицама Нумее пуним рушевина.

Али Филип Блејз, потпредседник јужне провинције те територије, рекао је: „Данас владавина закона, безбедност за грађане, нису поново на месту у (Новој) Каледонији”.

А градоначелница Ноумеa Сониа Лагарде рекла је за канал BFMTV: „Далеко смо од повратка мира”.

Бес је и даље висок због спорне реформе гласања, чак и након доласка стотина војних и полицијских појачања.

Новинари AFP у градском округу Магента видели су запаљене возила и зграде, а полиција за нереде на лицу места покушава да поново успостави контролу.

Током ноћи, становници су пријавили да су чули пуцњаву, хеликоптере и “масовне експлозије” – очигледно канистере са гасом који су експлодирали у запаљеној згради.

Хелен (42) данима је чувала импровизоване барикаде у сменама са комшијама док су чекале да стотине француских снага безбедности буду довезене како би успоставиле ред.

Ноћу чујемо пуцњаву и разне ствари“, рекла је она за AFP . „Слетање хеликоптера и војних авиона — је слатка музика за наше уши.”

Нова Каледонија је француска територија од средине 1800-их година.

Скоро два века касније, њеном политиком и даље доминира дебата о томе да ли острва треба да буду део Француске, аутономна или независна – са мишљењима подељеним отприлике по етничким линијама.

Најновији циклус насиља изазван је плановима у Паризу да се наметну нова правила гласања која би десетинама хиљада неаутохтоних становника могла дати право гласа.

Групе које се залажу за независност кажу да би то разводнило гласове домородачких Канака, који чине око 40 одсто становништва.

Француске власти позвале су на разговоре и инсистирају да је ситуација сада „мирнија“ и стављена под контролу.

Око 1.000 снага безбедности почело је од четвртка да појачава 1.700 полицајаца на терену.

Напори да се преговара о миру до сада су посрнули, иако је француски председник Емануел Макрон у петак почео појединачно да контактира званичнике за и против независности, саопштила је његова канцеларија.

Локална пословна група проценила је штету, концентрисану око Нумее, на 200 милиона евра.

Штета за репутацију острва може коштати још више.

Туризам је велика зарада за Нову Каледонију, али се процењује да је око 3.200 туриста и других путника остављено унутар или изван архипелага због затварања међународног аеродрома у Нумеи.

Немири су такође натерали организаторе да откажу планове за преношење олимпијског пламена кроз Нову Каледонију на њеном путу од Атине до Париза — где ће летње Игре почети крајем јула.

Мислим да сви разумеју, с обзиром на тренутни контекст, приоритет је консолидација повратка на јавни ред, а затим смиривање“, рекла је у суботу француска министарка спорта Амели Удеа Кастера.

У петак, француска владина агенција Вигинум саопштила је да је открила „масовну и координисану“ онлајн кампању којом се гурају тврдње да је француска полиција пуцала на демонстранте који се залажу за независност у Новој Каледонији.

Париз је указао на умешаност „азербејџанских актера“ у кампању, продубљујући дипломатски спор између две земље.

Азербејџан је одбацио оптужбе за мешање у Новој Каледонији, јавља AFP.

0 коментара на “ФРАНЦУСКИ ВОЈНИЦИ ПАТРОЛИРАЈУ НОВОМ КАЛЕДОНИЈОМ ПОШТО ЈЕ ШЕСТ ОСОБА УБИЈЕНО У ШЕСТОДНЕВНИМ НЕРЕДИМА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *