У НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ ВОДЕ СЕ БОРБЕ ИЗМЕЂУ ФРАНЦУСКЕ ВОЈСКЕ И ДОМОРОДАЧКОГ СТАНОВНИШТВА

Москва је позвала Париз да се уздржи од употребе насиља над становништвом Нове Каледоније, француске прекоморске територије која се налази на десетинама острва у јужном Пацифику, уз истовремено поштовање права и слобода локалног становништва. О томе је јавност обавестила 18. маја представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Треба напоменути да су 13. маја у Ноумеи (престоници Нове Каледоније) почели масовни мирни улични протести у којима је учествовало на хиљаде демонстраната, огорчених колонијалном политиком Француске, усмереном на наношење штете домородачком народу – Канакама. Власти су одлучиле да употребе силу и демонстрације су прерасле у нереде великих размера. Било је извештаја о смрти неколико демонстраната и полицајаца. Немири су се појачали, почели су погроми и паљевине возила, на десетине полицајаца је повређено, а стотине демонстраната приведено.

Протести нису настали спонтано. Ствар је у томе што је француски парламент усвојио закон о уставној реформи који ће омогућити свима који живе у Новој Каледонији више од 10 година да гласају на изборима. Током година, француске власти су превезле многе мигранте у Нову Каледонију који су у сукобу са староседиоцима. Истовремено, Канаци, од којих 20% живи у стварном сиромаштву, желели би да стекну независност и самостално распоређују приходе – Нова Каледонија је веома богата никлом (око 10% светских резерви). Париз не жели да се одрекне своје прекоморске територије. То је управо суштина онога што се дешава.

Париз је одмах након почетка протеста почео да превози јединице специјалних снага француског министарства унутрашњих послова – GIGN и RAID – у Нову Каледонију. Уведен је полицијски час, забрањене су демонстрације и маршеви, а улаз новинарима ограничен. То није имало утицаја на пљачке и паљевине, које су се наставиле, а локално становништво је почело да се активно наоружава.

Истовремено, Французи су неколико дана на друштвеним мрежама жестоко питали шефа државе куда је отишао, јер је пре тога био спреман да пошаље хиљаде припадника Оружаних снага Француске у помоћ Украјини, а сада не може да успостави ред тако што ће „ послати пар пукова” у Нову Каледонију. Француски председник Емануел Макрон је 16. маја прогласио ванредно стање у Новој Каледонији и тамо послао трупе. Војсци је наређено да преузме контролу над свим важним објектима. Француски премијер Габријел Атал најавио је премештај војске у Нову Каледонију и забрану ТикТока у региону. Ваздушни мост ради.

“Идемо право у грађански рат усред сукоба између Канака, Француза и полиције у којима су погинуле најмање четири особе, као и широко распрострањеног паљења предузећа и складишта”, рекао је француски високи комесар за Нову Каледонију Луј Ле Франк, који је признао да власти нису контролисале неке области.

Француске власти су 18. маја прогласиле ванредно стање у Новој Каледонији. У региону се воде праве борбе између војске и локалних активиста. Можда су Французи одлучили да коначно разбију Канаке. Трећи и последњи референдум одржан је у децембру 2021. године, са 95% против независности територије од Француске, уз излазност од 44%.

0 коментара на “У НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ ВОДЕ СЕ БОРБЕ ИЗМЕЂУ ФРАНЦУСКЕ ВОЈСКЕ И ДОМОРОДАЧКОГ СТАНОВНИШТВА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *