ФРАНЦУСКЕ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ SCALP-EG ВЕЋ СТИГЛЕ У УКРАЈИНУ?! Војни извор потврдио листу Ле Фигаро

Француски Ле Фигаро познати медији у тој земљи позивајући се на свој неименовани војни извор објавио је информацију да су крастареће ракете SCALP-EG дугог домета већ стигле у Украјину.

„Прве ракете су испоручене у исто време када је наш председник то најавио“, рекао је овај извор, на маргинама самита НАТО-а у Виљнусу.

Емануел Макрон је по доласку на самит саопштио да је Француска „одлучила да испоручи нове ракете које омогућавају дубоке ударе Украјини“.

Кремљ је одмах одговорио да је испорука ових ракета „грешка“ и да ће Русија морати да предузме „ противмере” у сукобу у Украјини.

Париз није изнео никакве детаље о броју ракета које су већ испоручене или ће бити испоручене, док се његове залихе процењују на „мање од 400” према специјализованом часопису Défense et Sécurité Internationale.

„Број испоручених у Украјину је прилично значајан, али ће очувати француске залихе знатно изнад капацитета који су нам потребни“, рекао је цитирани извор.

Њихова испорука испуњава три критеријума које је Француска дефинисала за испоруку наоружања Кијеву: да буду „корисни у борби“ Украјинаца, „неескалирајући“ у односу на Русију и „не ослабе способност Француске да брани сама“.

Ова крстарећа ракета, лансирана из авиона, нуди „веома високу прецизност“ и може „пробити јаке мете“ као што су бункери или подземна инфраструктура. Ове ракете се испаљују из западних авиона као што су Рафал, Мираж, Јурофајтер или Торнадо,али ће бити интегрисани у авионе старе генерације руске производње, навео је цитирани војни извор, без навођења даљих детаља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *