СЕВЕРНА КОРЕЈА ОБОРИЛА РЕКОРД У НАЈДУЖЕМ ЛЕТУ ИНТЕРКОНТИНЕТАЛНЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ: Пројекти прелетео 1.000 км и достигао висину од 6.000 км

Министарство одбране Јапана саопштило је 12. јула да је Северна Кореја око 9.59 сати лансирала балистичку ракету, која припада типу интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) према истоку из предграђа Пјонгјанга. После око 74 минута лета, верује се да је пројектил пао у Јапанско море око 11.13 сати, око 250 километара западно од острва Окушири на Хокаиду , изван ексклузивне економске зоне Јапана (ЕЕЗ).

 Како је саопштило Министарство одбране, процењује се да је пројектил прелетео око 1.000 километара и достигао максималну висину од око 6.000 километара. Није пријављена штета на авионима или бродовима који плове у близини.

 Северна Кореја је такође 15. јуна лансирала две балистичке ракете кратког домета у источном правцу, за које се верује да су слетеле у ИЕЗ код обале јапанске префектуре Ишикава . Северна Кореја се оштро противила војним вежбама САД и Јужне Кореје и предложила контрамере.

 С друге стране, 31. маја ракета са војним извиђачким сателитом лансирана је према југу, али није успела. Најавила је друго лансирање „у раном периоду“. Снаге за самоодбрану одржавају положај пресретања од краја априла, рекавши да постоји ризик од пада на Јапан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *