ФРАНЦУСКА МОБИЛИШЕ ДОДАТНУ ПОЛИЦИЈУ КАКО БИ ПОВРАТИЛА КОНТРОЛУ НАД АЕРОДРОМСКИМ ПУТЕМ У НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ

Француска полиција која покушава да успостави ред на острвској територији Нове Каледоније након вишедневних смртоносних немира очистила је десетине барикада које су блокирале главни пут који повезује аеродром са престоницом Нумеом, рекао је у недељу високи званичник.

Око 60 барикада које су демонстранти поставили дуж пута од 60 километара је демонтирано, али пут још није отворен јер је потребно очистити рушевине, што ће потрајати неколико дана, рекао је новинарима високи комесар те територије Луј Ле Фран.

Аеродром Тонтоута затворен је због немира на територији јужног Пацифика под француском влашћу.

Протести су избили прошле недеље, изазвани гневом међу домородачким народом Канака због уставног амандмана који ће променити коме је дозвољено да учествује на изборима, за који локални лидери страхују да ће разводнити гласове Канака.

Шест људи је погинуло, а немири су оставили траг спаљених предузећа, запаљених аутомобила, опљачканих продавница и путних барикада, чиме је онемогућен приступ лековима и храни.

Тројица убијених били су староседеоци Канака, а двојица полицајци. Шеста особа је убијена, а две тешко повређене у суботу током пуцњаве између две групе на блокади пута у Кала-Гомену, саопштила је француска полиција, не идентификујући групе.

Више од 600 полицајаца је мобилисано да очисти барикаде на путу до аеродрома, укључујући око 100 жандарма који су део специјалне, тешко наоружане јединице, написао је министар унутрашњих послова Џералд Дарманин у суботу касно на мрежи Х.

Са снагама које имам на располагању моћи ћемо да поново успоставимо републикански поредак“, рекао је Ле Фран, високи комесар.

Он је у саопштењу навео да је у суботу увече ситуација мирнија у односу на претходне ноћи, али је додао да су била два пожара и пљачке, као и да је ухапшено 230 изгредника.

Доминик Фочи, генерални секретар водећег покрета за независност на територији, позвао је на смиреност, али је рекао да влада мора да суспендује уставне промене.

„Потребне су нам снажне акције да смиримо ситуацију, влада треба да престане да потпаљује ватру“, рекао за Reuters.

Ову меру су одобрили посланици у Паризу и омогућиће Французима који живе у Новој Каледонији најмање 10 година да гласају на покрајинским изборима.

Председник Емануел Макрон рекао је да ће одложити његово потписивање, али да нови споразум између представника становништва територије мора бити постигнут пре краја јуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *