ФИНСКА ЂЕ УКРАЈИНИ ДА ИСПОРУЧИ ВИШЕ РАТНОГ МАТЕРИЈАЛА

Финска ће Украјини испоручити више одбрамбеног материјала. Председник Финске је о томе одлучио 6. јула 2023. године, на предлог владе.

Ово ће бити седамнаеста испорука одбрамбеног материјала за Украјину, укључујући противваздушно оружје и муницију, између осталог.

Замена одбрамбених средстава у овом пакету, коштаће Финску око 105 милиона евра. Укупна вредност, до сада испорученог одбрамбеног материјала износи око 1,2 милијарде евра, саопштило је Министарство одбране Финске.

„Наставићемо да подржавамо Украјину заједно са нашим савезницима. Исход рата ће деценијама одредити безбедносни поредак Европе и Финске, због чега је подршка Украјини суштински део безбедности Финске“, рекао је министар одбране Анти Хекенен (Antti Häkkänen).

Из оперативних разлога и како би се осигурало да испорука стигне на одредиште, детаљније информације о садржају помоћи, начину испоруке или распореду неће бити дате.

Приликом одлучивања о додатној помоћи, узете су у обзир и потребе Украјине и ресурси финских одбрамбених снага, наводи се у саопштењу финског Министарства одбране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *