ЕКСKЛУЗИВНО ТВ ФРОНТ САЗНАЈЕ: СРПСКА НЕВА ПРВИ ПУТ ОД ЈНА ГАЂАЛА ЦИЉЕВЕ НА ЗЕМЉИ! ВИДЕО

Шабла-2023 – Српски ракеташи по први пут од ЈНА, гађали су циљеве на површини.

Већ смо имали више објава које се тичу овогодишњег вежбовног бојевог гађања циљева у ВаП-у “Шабла-2023” ракетним системима ПВО и ловачком авијацијом Војске Србије.

принтскрин јутјуб

Као што знамо, српски ракеташи система Нева и Куб, остварили су одличне резултате у гађању падобранских и даљински управљаних мета.

принтскрин јутјуб

Ипак, оно што је специфичност овог гађања, јесте да су наши ракеташи, послужиоци система С-125М Нева, имали прилике по први пут да гађају циљ на површини, односно у овом случају, циљ на води.
Вршено је гађање мете коју ракеташи обично називају “морско коњче”, а у суштини се ради о металној конструкцији квадратног облика, кроз чију средину пролази метални стуб висине око 2 м, на коме се налази пасивни угаони рефлектор.
Наши ракеташи, успешно су нанишанили мету, лансирали ракету и погодили циљ на површини, на даљини од 11 км.

ВРЛО ДОБРО!

Ракетни систем ПВО Нева је способан да дејствује против циљева на земљи (и води), на даљинама до 17 км. Ова ефикасна даљина дејства постиже се летом ракете трајекторијом сличној балистичкој. Разорна моћ гелера који лете брзином већом од брзине звука, износи до 80 метара у пречнику.
И код система Нева, слично као и код система Двина и Волхов, преклопник се пребаци у положај “Земља”, а метода навођења је веома слична методи са полупретицањем, уз посебан, већ описани, профил лета ракете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *