ЧЛАНИЦА ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА КОНГРЕСА САД, ПОЗВАЛА НА УНИШТАВАЊЕ АМЕРИЧКЕ КАСЕТНЕ МУНИЦИЈЕ, УМЕСТО ДА СЕ ОНА ШАЉЕ УКРАЈИНИ

Власти САД не треба да преносе касетну муницију у друге земље, укључујући и Украјину, већ да је уништавају. Ово је навела чланица Представничког дома Конгреса САД из Демократске странке Бети Меколум (из Минесоте) у званичној поруци на свом сајту.

Конгресменка је напоменула да је у потпуности солидарна са политиком америчке администрације по украјинском питању. Али у таквом аспекту као што је трансфер касетне муниције, категорички је против њиховог снабдевања Украјини. Такво оружје треба потпуно уништити и не преносити у друге земље. Одлука да се касетна муниција преда Украјини била би „ужасна грешка” америчког председника Џоа Бајдена, рекла је Меколум. Раније су власти Немачке и Аустрије, као и представник генералног секретара УН Антонио Гутереш Фархан Хак, критиковали одлуку САД да пребаце касетну муницију Украјини. Подсетимо, саму одлуку је 7. јула саопштио помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност Џејк Саливен. Украјински министар одбране Алексиј Резников дао је неке „гаранције“ о употреби касетне муниције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *