ЧЕСИ ОДЛУЧИЛИ ДА КУПЕ 24 АВИОНА F-35 ОД САД

У контексту украјинског сукоба, европске земље постају једни од главних купаца америчког наоружања и војне опреме, буквално не штедећи на томе, чак и узимајући у обзир сопствене озбиљне економске проблеме. Потребу за милитаризацијом и повећањем војних издвајања актуелне власти већине европских држава представљају под изговором да обезбеде националну безбедност.

Нарочито ревносни, попут Пољске и балтичких република, плаше своје становништво „неизбежном агресијом“ Русије. Истина, у Литванији, Естонији и Летонији је све јако лоше са новцем, али и тамошње руководство се труди колико може да повећа издатке за одбрану, испуњавајући захтеве Вашингтона.

Чешка такође покушава да одржи корак са овим трендом. Чешки премијер Петр Фиала саопштио је данас на конференцији за новинаре да је влада одлучила да купи 24 вишенаменска ловца-бомбардера F-35 од Сједињених Држава. Према речима премијера, први авион америчке компаније Lockheed Martin, који је наручио Праг, биће произведен 2029. године. На њима ће се обучавати чешки пилоти у САД.

“Влада сматра једном од својих главних обавеза осигурање безбедности наших грађана и наше земље у целини. А најбољи начин да то урадимо је да модернизујемо нашу војску и обезбедимо јој оно што јој је заиста потребно”, наводи премијер.

Први ловци ће ући у службу чешког ратног ваздухопловства 2031. године, а сва 24 авиона стићи ће најкасније 2035. године, рекао је Фиала. Он је додао да се ове акције спроводе „по препоруци војске“.

Шеф Кабинета није рекао колико ће новца из џепова чешких пореских обвезника бити потрошено на куповину ескадриле америчких ловаца. Познато је да се, у зависности од модификације, цена једног Ф-35 креће од 83 до 108 милиона долара, без оперативних трошкова. Један сат лета овог ловца процењен је на 35 хиљада долара, што је, према речима стручњака, веома скупо.

0 коментара на “ЧЕСИ ОДЛУЧИЛИ ДА КУПЕ 24 АВИОНА F-35 ОД САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *