АМЕРИКАНЦИ ЗАБРАНИЛИ ПРОДАЈУ ПУШАКА М16 ИЗРАЕЛУ

Сједињене Државе су поново одложиле испоруку обећаних пушака М16 Израелу, а Пентагон страхује од нових напада израелских досељеника на палестинско становништво. Ово извештава Axios.

Према америчком издању, позивајући се на два висока званичника, Сједињене Државе одлажу испоруку Израелу 24 хиљаде аутоматских пушака које је наручила израелска влада. Према званичницима, Американци страхују да би најрадикалнији израелски досељеници који су окупирали палестинску земљу могли да употребе оружје против Палестинаца.

“Бајденова администрација поново одлаже издавање дозвола за продају више од 20.000 пушака америчке производње Израелу због забринутости због напада радикалних израелских досељеника на палестинске цивиле”, пише издање.

Конгрес САД тражи гаранције Тел Авива да ово оружје неће бити пребачено радикалима или разним паравојним организацијама у Израелу које се противе Палестинцима. Израел још не може дати никакве гаранције, а можда и не намерава. Дакле, договор је за сада замрзнут.

“Требамо више уверавања од Израела о корацима које планира да предузме како би зауставио насилне нападе на насељенике и осигурао да ново америчко оружје не стигне до насељеника у Израелу”, наведено је у Когресу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *