АМЕРИЧКА СТРАТЕШКА ИЗВИЂАЧКА БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА RQ-4 СТИГЛА У ЈАПАН: Осматрање уочи лансирања првог сателита Северне Кореје

Америчко ратно ваздухопловство почело је да размешта беспилотне извиђачке летелице у ваздушној бази у Јапану у оквиру ротационог распоређивања.

Стратешка извиђачка беспилотна летелица RQ-4 Global Hawk је прошлог понедељка је стигла у ваздухопловну базу Јокота у Јапану из базе Андерсен на Гуаму, саопштиле су америчке пацифичке ваздушне снаге у четвртак.

Ротационо распоређивање дошло је у тренутку када је Северна Кореја завршила припреме за лансирање свог првог војног шпијунског сателита. Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун је прошле недеље прегледао сателит који је „спреман за утовар“ на ракету, јављају севернокорејски државни медији.

„Мисија Global Hawk-а је да обезбеди широк спектар америчкиһ обавештајних, осмарачких и извиђачких способности за подршку заједничким снагама, савезницима и партнерима у мировним, ванредним и кризним операцијама широм света“, наводи се у саопштењу.

Беспилотна летелица ради ротационо из ваздушне базе Јокота од 2017. године, наводи се у саопштењу.

RQ-4 Global Hawk

RQ-4 Global Hawk је настао као замисао америчке одбрабмене агенције ДАРПА за осматрање на великим висинама и удаљеностима, Један од седам прототипова прелетео је 2000 године Атлантик, а годину дана касније и Тихи океан. Срце ове беспилотне летелице чине сензори за извиђање, поверљив пакет састављен од радара са синтетичком антеном и индикатором покретних циљева, електрооптичких и ИЦ уређаја, као и ГПС и ИНС навигациони систем.

Прва борбена употреба овог дрона била је над Авганистаном 2001. а кориштен је и у Ираку 2003. Овај дрон израђен је у две варијанте. Према једно RQ-4А завршен је у фебруару 2003, а наканадно у наредним годинама и RQ-4-4Б са већим трупом за смештај елетронике.

Главни стајни трап је премештен у посебна кућишта под крилима.

Ова беспилотна летелица се користи као уређај за електронско извиђање.

ТТ подаци за RQ-4-4Б

Произвођач: Нортхоп Грумман Интегратед Сyстемс

Намена: Извиђачка беспилотна летелица

Погонска група: турбовентилаторски мотор Алисон Роллс -Роyце АЕ 3007Х

Димензије: дужина: 14,5 м, висина 4,64 м, размах крила 39,89 м

Максимална маса при полетању 14.630 кг

Макисмални корисни терет: 1.361 кг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *