АЛЖИР УПОЗОРАВА ФРАНЦУСКУ, ДА НЕ ИНТЕРВЕНИШЕ У НИГЕРУ

Нове власти Нигера оптужују бившу матичну државу – Француску – да жели “војну интервенцију” како би вратила свргнутог председника Мохамеда Базума. У потрази за начинима и средствима војне интервенције, Париз је, уз асистенцију неких представника Нигера, одржао састанак на коме се разговарало о интервенцији.

Напомиње се, да су Нигер на састанку представљали, бивши министар спољних послова Хашим Масуд и командант снага Националне гарде Мидо Џери. Они су потписали документ који Француској дозвољава удар на председничку палату.

Истовремено, Алжир, који је пријатељска земља за Нигер и са њим има важећи споразум о војној сарадњи, намерава да стане у одбрану свог јужног суседа у случају спољне војне агресије, преноси “Глас Арапа”.

Алжирско издање Intel Kirby такође пише о потенцијалној инвазији на Нигер. Према његовим речима, инвазију може да предводи ЕКОВАС.

“ЕКОВАС је прозападна економска унија западноафричких држава, а предњаче Нигерија и Сенегал. Вреди напоменути да је чланство Малија, Буркине Фасо и Нигера у ЕКОВАС-у замрзнуто због рушења профранцуских цивилних влада од стране локалних војски”, наводи “Глас Арапа”.

ЕКОВАС је до сада само претио Нигеру санкцијама и блокадом, а већ је обећао да ће обуставити све комерцијалне трансакције са земљом. У међувремену, Intel Kirby је подсетио на став Алжира.

“Алжир неће седети скрштених руку док траје инвазија на суседну земљу”, наводи се у издању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *