АДИО АРИЈЕТЕ, СТИЖЕ ЛЕОПАРД 2: Италија купује нове тенкове

Подсекретарка за одбрану Исабела Рути изјавила је да је та земља у прелиминарним преговорима о куповини непознатог броја нових тенкова Леопард 2А7 или 2А8.

Иначе Министарство одбране Италије раније је објавило да намерава да набави 125 нових тенкова, који би заменили италијанске тенкове домаће производње Ц1 Ариете, који чине ударну песницу италијанских оклопно механизованих једница.

Италијанска ревија Rivista Italiana Difesa наводи да је цена потенцијалног уговора за куповину тенкова Леопарда 2А7 или 2А8 процењена на 4-6 милијарди евра.

Како се наводи, тенкови ће бити произведени у немачким погонима, пошто Италија, одавно више нема дозволу за лиценцну производњу тенкова, па се фокусирала само на оправку и модернизацију.

Оно што је интересантно, прошле године се 125 тенкова Ц-1 Аријете само одржавало у оперативном стању, а набавку нових тенкова нико није спомињао.

Италија је укупно имала 200 тенкова Ц1 Аријете.

Сада је на реду италијански парламент који треба да одобри ову куповину.

Два сценарија

У случају да италијански парламент да дозволу за куповину нових тенкова, поставља се питање шта ће бити са 125 повучених тенкова,како ће бити повучени и када, и да ли ће Аријете кренути попут својих колега Леопарда, Челинџера пут Украјине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *