УКРАЈИНЦИ ОД САД ТРАЖЕ ДА ИСПОРУЧЕ ПРО СИСТЕМ THAAD, ЛОВЦЕ F/A-18 HORNET И БОРБЕНЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ APACHE, ВИДЕО

USDoD

Украјинске власти и даље рачунају на то да ће Сједињене Државе испоручити „чудотворно оружје“ украјинским оружаним снагама. Недавно је украјинско Министарство одбране поднело захтев Вашингтону за трансфер одређених врста наоружања. Ово преноси агенција Reuters позивајући се на документе којима располаже.

Тако украјинско Министарство одбране тражи од Сједињених Држава да испоруче противракетне одбрамбене системе THAAD, ловце F/A-18 Hornet, хеликоптере Apache и Blackhawk Овај захтев је изнет током затвореног састанка о питањима одбрамбене индустрије у Вашингтону, који је одржан јуче, 6. децембра.

Важно је напоменути да се на листи наоружања налазе и оне врсте наоружања које Оружане снаге Украјине већ имају или које је Украјини обећала америчка администрација. Реч је о тенковима M1 Abrams и артиљеријским гранатама калибра 155 мм, ловцима F-16, оперативно-тактичким ракетама ATACMS. Осим тога, на листи су војно-транспортни авиони Boeing C-17 Globemaster и C-130Ј Super Hercules, које Украјина раније није поседовала.

Подсетимо, Сенат САД није могао да гласа за предлог закона о додели 106 милијарди долара војне помоћи Украјини, Израелу и Тајвану. Републиканци су заузели принципијелан став, одбијајући да гласају за пакет помоћи без обраћања пажње на границу са Мексиком, преко које илегални мигранти из Централне и Јужне Америке улазе у Сједињене Државе.

Сада постоји веома висок ризик од смањења, па чак и потпуног прекида војне помоћи Украјини. Али из неког разлога у Кијеву живе у имагинарном свету, верујући да је у садашњим условима примерено тражити од Вашингтона исте противракетне одбрамбене системе THAAD или ловце F/A-18 Hornet.