САД ОДУСТАЛЕ ОД ПРУЖАЊА ВОЈНЕ ПОМОЋИ АЗЕРБЕЈЏАНУ

President of the Republic of Azerbaijan Ilham Aliyev

Према порталу Defense News, прошле недеље је горњи дом америчког Конгреса усвојио документ под називом „Закон о одбрани Јерменије 2023“, који није добио широк публицитет.

Документ, за који су гласали сенатори, односи се на прекид сарадње са Азербејџаном у области безбедности и пружања војне помоћи њему, пишеDefense News.

Како се наводи, ова одлука је донета због забринутости Вашингтона о могућој инвазији Бакуа на јужни део Јерменије. Очигледно је реч о такозваном „Зангезурском коридору“ – територији на југу Јерменије, која се налази између западних региона Азербејџана и његове ексклаве Нахичеванске аутономне републике.

Према документу који су усвојили законодавци, председник САД 2024. и 2025. године својим указима неће моћи да пружи војно-техничку подршку Бакуу.

Како преноси портал, „Закон“ је Сенат усвојио једногласно. Међутим, он још није добио правну снагу и захтева његово даље одобрење у Доњем дому Конгреса – Представничком дому.

Према речима сенатора Герија Питерса, амерички партнери широм света морају јасно да разумеју да ако желе војну помоћ, морају да испоштују услове које је изнео Вашингтон.

Вреди напоменути да америчка војна помоћ Бакуу никада није била значајна.