СТРАТЕШКИ ЗНАЧАЈ БРАНЕ НОВА КАХОВКА КОЈА ЈЕ РАЗНЕТА: Вода плави низводно све градове! ВИДЕО

Брана Нова Каховка која је дигнута у ваздух после чега је река Дњепар почела неконтролисано да се разлива има вишеструки значај, не само стратешки него и привредни, за неколико области у Украјини: Запорошку, Дњепропетровску, Херсонску област и Крим који је из те акумулације добијао воду.

Посебан значај брана је имала јер су водом из Дњепра хлађени реактори Запорошке нукеларне електране, једне од највећих атомских централа у Европи.

Руси оптужују Украјинце да су напад извршили модификованим самоходним вишецевним бацачима ракета Ољка -2, односно прерађени руски БМ-30 Смерч калибра 300 мм који су погодиле зид бране после чега су милиони кубних метара воде кренули низводно плавећи све пред собом.

Брана Нова Каховка је саставни део хидроелектране Каховка. Брана је према доступним подацима дуга 3,2 км и виска 30 метара. Изграђена је 1956. године у циљу јачања енергетских капацитета Совјетског Савеза.

Стратешки значај бране је огроман, осим производње електричне енергије, из овог акумулационог језера које је површине као и Велико слано језеро у Јути, које има површину од 4.400 квадратних метара ,снабдевао се Крим водом, али после анексије тог полуострва Украјинци су блокирали и спречили снабдевање водом Крима, па су накнадно преко Керчког Мореуза постављене водоводне цеви. Водоснабдевање је поново обновњено када су Руске трупе заузеле поново брану и оспособиле севернокримски канал.

https://twitter.com/200_zoka/status/1665913433844269057?s=20

С друге стране, Украјина и западне земље оптужују Русију за тероризам и насиље над цивилима и да су они намерно дигли брану у ваздух.

“Брзина пада нивоа воде у акумулацији Каховка је око 12 цм на сат”, саопштио је председник покрета „Ми смо заједно са Русијом“, члан администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Према званичним подацима, ниво воде након уништења бране порастао је 2,5 метара низводно. Укупно је на Хидроелектрани Нова Каховка уништено 11 од 28 распона.

Иначе, по друштвеним мрежама масовно се шире стари снимци ракетирања бране Нова Каховка из октобра, новембра и децембра 2022. године.

Иначе, првог дана руске инвазије на Украјину борбени хеликоптери Ми-35 и Ми-28 надлетали су брану Нова Каховка коју су руске јединице, ојачане оклопним транспортерима, заузеле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *