22.000 ЉУДИ УГРОЖЕНО ИЗЛИВАЊЕМ РЕКЕ ДЊЕПАР: Вода већ почела да плави Херсон! ВИДЕО

Вода из разнете бране Нова Каховка почела је да стиже до насељених места и наредна 72 сата су критична с обзиром да се у том периоду очекује ударни талас воде која је истекла из бране. Изливањем воде из бране директно ће бити угрожено 22.000 људи.

Вода из Дњепра почела је већ да улази у поједина насеља у самом Херсону, улице и дворишта су у нижим пределима града већ под водом.

Званични подаци кажу да би на појединим местима ниво воде могао да буде и до 10 метара и то у Новој Каховки, 8 м у Депрјању, 5,3 у Корсунку што су алармантни подаци.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације, ниво пораста воде испод хидроелектране је од 2 до 4 м, што не угрожава велика насеља низводно од реке.

Фото: Принтскрин Телеграм

 Поплавне приобалне територије 14 насеља спадају у плавну зону: Дњепрјан, Корсунка, Кринки, Козачки логори, Пешчановка, Аљошки, Солоњеци, Кардашинка, Кохањи, Мала Кардашинка, Голи Пристан, Белогрудове, Стараја Збурјевка, Забарино и острва на Дњепру.

 Укупно у овим насељима живи више од 22 хиљаде људи. Начелници општина организовали су информисање становништва, припремили аутобусе и места за смештај људи, уколико је потребно евакуисати становнике приморских кућа.

 У Нову Каховку, Холају Пристан и Аљошку упућене су 3 оперативне групе спасилаца Министарства за ванредне ситуације Русије.

Подсетимо стратешки значјна брана Нова Каховка, која водом снабдева чак четири области, од значаја не само за производњу струје него и хлађење нукеларне електране Запорожје је разнета у ноћи понедељак на уторак 5/6. јун 2023. Тренутно се обе стране оптужују да су намерно дигли брану у ваздух. Руси тврде да су Украјинци ракетама самоходног ракетног система Смерч калибра 300 мм разнели брану високу 30 м, док Украјинци и Запад оптужују Русију за тероризам и намерно дизање бране како би спречилиофанзиву на Херсонску област и заузимање Крима.

Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је руску страну да је дигла у ваздух хидроелектрану Нова Каховка и хитно сазвао Савет за националну безбедност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *