ХИДРОЕЛЕКТРАНА НОВА КАХОВКА РАЗНЕТА: Река Дњепар неконтролисано плави насеља низводно, угрожен и Херсон! ВИДЕО

Брана Нова Коаховка на Дњепру која је претила да буде дигнута у ваздух док се водила офанзива у Херсонској области је разнета у ноћи 5. на 6. јун. Обе стране руска и украјинска се оптужују, а док оптужбе пљуште с обе стране вода је низводно већ потопила велики број мањих насеља, а већ се појављује и у Херсону.

Фото: Принтскрин Телеграм

Украјинци тврде да су Руси дигли у ваздух брану, како би спречили офанзиву и заузимање леве обале Дњепра и продор према Криму, док Руси оптужују да је брана разнета јер Украјиници желе да спрече Русе да крену у контраофанзиву, а друга да је ово припрема десанта на руску страну.

У тренутку дизања у ваздух у акумулационом језеру ниво реке Дњепар је био 17 метара већи од нивоа реке у самом кориту.

С друге стране појављују се информације са руских Телеграм канала да је брана која потиче из доба Совјетског Савеза није одржавана нити бринута о њој, а иначе у спетембру и октобру 2022. године била је мета напада чак неколико пута ракетним системима ХИМАРС.

Тренутно су поплављене приобалне територије 14 насеља: Дњепрјан, Корсунка, Кринки, Козачки логори, Пешчановка, Аљошки, Солоњеци, Кардашинка, Кохањи, Мала Кардашинка, Голи Пристан, Белогрудове, Стараја Збурјевка, Забарино и острва на Дњепру.

 Укупно у овим насељима живи више од 22 хиљаде људи. Начелници општина организовали су информисање становништва, припремили аутобусе и места за смештај људи, уколико је потребно евакуисати становнике приморских кућа.

 У Нову Каховку, Холају Пристан и Аљошку упућене су 3 оперативне групе спасилаца Министарства за ванредне ситуације Русије.

Око 300 кућа у Корсунку и Дњепрјану, који се налазе испод Нове Каховке, могло би пасти у зону поплава, изјавио је шеф градске управе Владимир Леонтјев.

Након делимичног уништења Каховске ХЕ, биће проблема са снабдевањем Крима водом.

Локалне власти објавиле су евакуацију регионалног центра Херсона и низа насеља на десној обали Дњепра. Први возови за Кијев требало би да крену у подне. Уништење бране може да погоди не само Херсонску већ и Дњепропетровску област, и индустријски центар Криви Рог,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *