ШТА СТОЈИ ИЗА ПОБУНЕ ВАГНЕРА ПРОТИВ ВОЈНОГ ВРХА РУСИЈЕ: Манипулација, нетрпељивост или политичке амбиције!

Почело је снимком на коме се тврдило да су руске јединице извеле ракетни напад на базу војне компаније Вагнер у којој је страдао велики број припадника те огранизације. Уследио је други снимак, где се виде две ватрице у рову и гомила лишћа и један борац како лежи, а онда је кренуло.

У петак увече најпре се бесно огласио лидер војне компаније Вагнер Јевгениј Пригожин који је, преко свог телеграм канала сипао увреде на војни врх Русије, посебно министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника генералштаба Валерија Герасимова.

Отужбе, увреде и претње су се ређале једна за другом. Уследила је и директна претња да ће кренути у поход на Москву, где ће збацити војни врх.

За то време Твитер и странице и појединици који подржавају Украјину су почели муњевито из минута у минут да шерују Пригожинове претње, да су тенкови кренули и војска. Уследило је ликовање и радовање. За то време војни врх и Кремљ су ћутали. Око 22 часа по Московском времену огласио се портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да је руски председник Путин упознат са дешавањима, а Министарство одбране Русије се огласило да се не верује снимцима и лажним телеграм каналима и да никаквог напада није било.

Украјинска пропаганда и једница која се бави специјалним психолошким операцијама добила је рунду. Ниједан деманти више није помогао, објашњење. Москва је наредила подизање оптужнице пртив Пригожина за војну побуну.

У суботу рано ујутро на улицама Москве појавила су се борбена возила пешадије БТР-82, једнице специјалне полиције ОМОН су изашли на улице, као и Росгвардија.

Појавиле су се информације и да су Вагнеровци кренули према Москви са тенковима и оклопним возилима као и да су на путу М-4 од Ростовске области пуцали на њих , да су кренули борбени хеликоптери и да су оборени Ми-8 и Ми-35.

У суботу у раним јутарњим часовима испред команде Ростовског војног округа осванули су тенкови и наоружани борци Вагнера предвођени Пригожиним. Борци су заузели положаје око саме зграде, није било никаквих сукоба са снагама безбедности, а грађани су све мирно посматрали.

На преговоре са Пригожином стигли су генерали Јунусбек Јевкуровим, заменик министра одбране и Владимир Алексејев заменик шефа ГРУ.

Пригожин захтева да у Ростов дођу Шојгу и Герасимов, али, према свему судећи, од тога нема ништа.

Индикативно јесте да трвења на релацији Јевгенији Пригожин и руско министарство одбране постоје, још занимљивије је то да ниједног другог снимка нема од обарања хеликоптера до базе која је нападнута, осим два кратка клипа, која много не откривају, али је исто тако индикативно да се информације и гласине шире попут бујичне поплаве преко друштвених мрежа, да их је фактички немогуће демантовати.

С друге стране, шире се гласине и о грађанском рату, иако је постсовјетска Русија била у дупловећој кризи него што је ова побуна Вагнера потпомогнута специјалном псхиолошком операцијом.

Индикативно је и то да ова прича и назови побуна долази у тренутку док украјинска офанзива полако посустаје. Највероватније, претпоставка јесте да је овај сукоб дошао као нада да ће се руске линије са побуном Вагнера и сукобом, урушити и Украјина успети да поврати изгубљене територије. Иначе, сукоб се, што је још интересантније поклапа и са општом мобилизацијом у три области Украјине.

С друге стране, ФСБ и ОМОН упали су у седиште компаније Вагнер у Санкт Петербургу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *