ШТА ЈЕ КОМАНДНО ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ CONTROLMASTER 200 КОЈИ ЈЕ ФРАНЦУСКА ИСПОРУЧИЛА УКРАЈИНИ!

Министарство одбране Француске и компанија Thales потписали су уговор са Министарство одбране Украјине о испоруци другог комплетног система за интеграцију противваздухопловне одбране који производи компанија Thales.

Циљ ове испоруке је јачање интеграције украјинске ПВО у јединиствени командно информациони систем, њено интегрисано управљање и јачање украјинских способности у изазову са сталним претњама.

Основу новог интегрисаног система одбране који ће компанија Thales испоручити Украјини састоји се од следећих компоненти, односно делова:

ControlMaster 200 (CM200) који је интегрисан заједно са радаром за ваздушно осматрање  Ground Master 200, софистицирана радио -комуникациона мрежа, командно управљачки центар за противваздухопловну одбрану ControlView и мобилне терминале за брзу доделу циљева ПВО системима интергисаним у овај КИС (командно информациони систем.

Како је наведено овакав систем компаније Thales има задатак да земљи купцу пружи комплетну заштиту од свих претњи из ваздуха (дронова, крстарећих ракета, стратешке, ловачке, јуришне авијације, борбених хеликоптера….).

Командно инфромациони систем ControlMaster 200 (CM200) има задатак да интегрише цео ланац командовања и доношења одлуке о употреби ПВО система како артиљеријских, хибридних тако и ракетних ПВО система од раног откривања, праћења и идентификације циљева до крајњег циља елиминације “улљеза” у ваздушном простору.

Систем ControlMaster 200 (CM200) омогућава одбрану територије на малим и продужено малим висинама на даљинама до 200 км.

Украјина је први овакав интегрисани западни систем добила 2023. године, а сада је набављен и други систем.

Како наводи компанија Thales овкава одлука Украјине наглашава: “поузданоср и ефикасност технологија компаније Thales у реалним борбеним ситуацијама”

Командно инфрмациони систем ControlMaster 200 (CM200) има главни задатак октирвање и праћење циљева на различитим даљинама, максимално на 200 км и различтим висинама и у различитим окружењима координишући рад система за противваздухопловну борбу кратког домета (VSHORAD) до елемената ПВО продуженог кратког домета (E-SHORAD).

Захваљујући радару Ground Master 200 врши се ефикасна и брза дистрибуција података о циљевима. Могућност брзог праћења обезбеђује систему ControlView да процени степен претње које долазе са мора, ваздуха или компоненте да преко мобилних терминала активира одређену јединицу на очекиваним правцима доласка цињева.

Командно информациони систем CM200 нуди рано и поуздано откривање претњи, а са овим системом како наводи ова француска компанија Украјини је пружена могућност да брже неутралипе потенцијалне претње из ваздуха.

“Француска компанија Thales остаје повећена подршци и потребама Украјине за савременом технологијом како би се повећала стабилност региона”, додаје се у сапштењу ове компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *