ЈЕРМЕНИЈА ДОБИЈА ТРИ МОБИЛНА РАДАРА THALES GROUND MASTER 200

Француска ће ојачати противваздушну одбрану Јерменије и почеће са испоруком мобилних радарских станица противваздушне одбране способне да откривају и авионе и дронове. О томе извештава француска штампа.

Француска и Јерменија потписале су прве уговоре о испоруци система противваздушне одбране, Париз планира да у Јереван пребаци три мобилна радара за откривање ваздушних циљева домета до 250 км. Документ је потписан дан раније, а потписали су га француски министар одбране Себастијан Лекорну и његов јерменски колега Сурен Папикјан.

“Ови системи су способни да детектују циљеве мале брзине и ниске летеће, као што су беспилотне летелице, као и борбене авионе велике брзине који лете на великим висинама”, пишу медији.

Реч је о радару за откривање ваздушних циљева Thales Ground Master (GM) 200. Осим радара, Јерменија може да добије и француске противваздушне ракетне системе кратког домета Mistral, о томе је већ потписан одговарајући меморандум, али до сада без специфичности. Раније је Париз изјавио да је Француска спремна да Јерменији обезбеди француско оружје у позадини онога што се дешава на Кавказу. Према речима шефа француског војног ресора Себастијана Лекорнуа, пре свега, Французи ће помоћи јерменској војсци да ојача своју противваздушну одбрану, а тек онда могу да ураде остало.

Недавни догађаји у Јерменији показали су да влада земље, на челу са Пашињаном, тражи западне покровитеље, надајући се да ће они заштитити републику од Азербејџана и Турске. У међувремену, ситуација у Закавказју се поново захуктава, Азербејџан на сваки начин намерава да изгради коридор кроз област Сјуник у Јерменији до Нахичевана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *