СЛОВАЧКА УСКОРО УКРАЈИНИ ИСПОРУЧУЈЕ ЈОШ 16 САМОХОДНИХ ХАУБИЦА ЗУЗАНА 2


Словачка председница Зузана Чапутова у петак 7. јула 2023 на заједничкој конференцији за новинаре са својим украјинским колегом Володимиром Зеленским у Братислави, саопштила је да ће Словачка ускоро испоручити Украјини још 16 самоходних артиљеријских оруђа Зузана 2

Чапутова је рекла да је Словачка обезбедила Украјини опрему за ПВО и борбене авионе и да сарадња у овој области постепено прелази на сарадњу у другим областима. Она је рекла да је потписан уговор о испоруци Украјини 16 хаубица Зузана 2 и да ће се то догодити врло брзо.

Она је додала да Словачка и Украјина планирају да заједнички развију нови тип хаубице и започну заједничку производњу муниције Зузана и система за разминирање Божена.

Зузана 2

Зузана два се с правом може сматрати наследником самоходних хаубица насталих у доба Чехословачке ДАНА и словачких Зузана.

Самоходна хаубица Зузана је настала је као словачки пројекат. Ради се о артиљеријском оруђу калибра 155 мм, реализованог на точкашком возилу погона 8×8 кога покреће МАН мотор који има Алисонов аутоматски мењач. Цев оруђа је прво била 45, а онда 52 калибара. Максимални домет је 39.000 м, а оруђе се пуни аутоматским пуњачем. Из цеви је могуће испаљивати сву НАТО муницију калибра 155 мм. Било је предвиђено да купола и други подсклопови могу бити уграђени и на тело тенка Т-72 Оруђе је опремљено дневно-ноћном нишанском справом, системом за навигацију и ситемом за управљање ватром.

Зузана 2 предвиђена је као нова самоходна хаубица која ће у словачкој армији заменти три преостале чехословачке хаубице ДАНА и 16 Зузана из прве серије. У питању су смахотке чија цена износи 3 милиона долара по комаду а Словачка их је у првој транши наручила 17 и још 8 би требало да буде испоручено накандно.

Ове самоходне хаубице имају топ калибра 155/52 mm које са испаљивањем муниције ЕРБ-ББ има домет 41 км, док је брзина ватре остала једнака. Елевација цеви износи –3,5 до +70 степени. Хаубица носи залиху од 40 граната и то дводелних зрно и барутно пуњење. Систем за управљање ватром увезан је са инерцијалним навигациони системом и радаром за мерење брзине граната. Зузана 2 има угађен и термовизијски нишан.

У односу на прву серију Зузана возило је добило нову ужу кабину у којој се налази само возач, На шасису прерађеног теренца ТАТРА уграђен је татрин мотор Т3Б-928.70 снаге 330 кW. У односу на ЗУЗАНУ у нису се промениле перформансе брзине, домета и проходности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *