РАЈНМЕТАЛ ОТВАРА ФАБРИКУ ТЕНКОВА У УКРАЈИНИ ЗА ТРИ МЕСЕЦА

Немачки концерн за производњу тенкова и борбених возила пешадије Рајнметал отвориће фабрику оклопних возила у Украјини у наредних 12 недеља, а овај немачки произвођач оружја такође ће обучавати Украјинце за одржавање тенкова и других оклопних возила произведених у овој фабрици, која ће се налазити у западном делу земље, рекао је извршни директор Армин Папергер за CNN у ексклузивном интервјуу.

„Украјинци морају сами себи да помогну — ако увек морају да чекају да Европљани или Американци да им помогну у наредних 10 или 20 година… то није могуће“, рекао је он.

Компанија је раније ове године изјавила за новине Rheinische Post да се нада отварању фабрике борбених тенкова од 200 милиона евра (218 милиона долара) на украјинском тлу, способне да производи око 400 тенкова годишње.

Папергер је рекао да ће фабрички радници градити и поправљати Рајнметалов оклопни транспортер Fuchs — назван по немачкој речи за лисицу — по лиценци у том објекту.

Рајнметал (РНМБФ) ће управљати постројењем у партнерству са Укроборонпромом, украјинском државном одбрамбеном групом, која ће такође бити власник постројења. У мају су компаније објавиле споразум о јачању украјинских „капацитета одбрамбене технологије“.

Бивши руски председник Дмитриј Медведев, рекао је да ће Русија узвратити ударом на било који објекат Рајнметал постављен у Украјини, пренео је Ројтерс.

Папергер је рекао да би фабрика могла бити заштићена од руског напада.

„У овом тренутку постоји много фабрика које производе војну робу у Украјини. То је само још један – и то такође можемо заштитити”, рекао је он.

За сада, рекао је Папергер, набавка више муниције је већи приоритет од изградње више тенкова.

Рајнметал би повећао годишњу производњу артиљеријских граната са 100.000 на 600.000 следеће године, а велики део те додатне производње би био намењен за испоруку Украјини, рекао је он.

Теоретски, додао је он, Рајнметал би могао да обезбеди 60 одсто артиљеријске муниције потребне Украјини.


Немачка је прошле недеље саопштила да планира да потроши 2% бруто домаћег производа на одбрану почевши од 2024. године, у складу са циљем који је НАТО поставио за све земље чланице. Али Папергер је рекао да то није отишло довољно далеко да заштити алијансу од потенцијалног руског напада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *