РУСИЈА ПОВЕЋАВА БРОЈ ДИЗЕЛ ЕЛЕКТРИЧНИХ ПОДМОРНИЦА ТИПA 636 ВАРШАВЉАНКА ЗА СЕВЕРНУ ФЛОТУ

Руска ратна морнарица потписала је уговор о изградњи нове флоте дизел-електричних подморница 636.6 познатих и под именом “Варшављанка”.

Укупно ће бити изграђено 6 подморница за Северну флоту, и користиће се у операцијама у зони Арктичког круга. Иначе Северна флота је у свом наоружању углавном имала стратешке и нападне нуклеарне подморнице и ово ће бити прва серија оваквих подморница за најзначајнију флоту Русије.

Фото: Принтскин Јутјуб

Руска ратна морнарица укупно има у свом наоружању 10 подморница овог типа у Балтичкој, Црноморској, Пацифичкој флоти, али и Медитеранској ексадри која оперативно делује из базе Тартус у Сирији.

Најбројнију флоту ових подморница има Црноморска флота. Укупно шест комада који се користе као лансирне платформе за напад украјинских градова ракетама. Ове подморнице иначе Русија је борбено потврдила још у спетембру 2015. године у нападу на џихадистичке групе у Сирији.

Уговор о производњи ових подморница потписан је био 2022. године, а сада како је наведено серијска градња шест подморница започеће 2024. године, а прва подморница носиће име Маријупољ. Следћа ће бити Бердјанск, Доњецк, Луганск и Херсон. Имена градова у Украјини, које је заузела руска војска током рата 2022.

Пројекат 636 представља унапређену верзију подморнице класе Кило. Дизел-електрична подморница пројекта 636. припадају трећој генерацији подморница. На Западу их због ниске акустичне емисије називају “black hole”  црна рупа. Ове подмронице имају семдокраки проплер са фиксим крацима.

Суштина непарног броја крака наводно лежи у томе што је непаран број идеална за елиминацију буке.

Фото: Принтскин Јутјуб

Аутономија подморнице је 45 дана, посаду чине 52 човека.

Оперативна дубина роњења је 240, а максимална 300 метара. Подморнице имају два дизел генератора јачине 1.000 кW, и два електро мотора јачине 5.100кW. Осим страндардних торпеда калибра 533мм, као и новијих УСЕТ-80. Ради се о торпеду на електрични погон са активно-пасивним акустичким навођењем домета 20 км и брзине максималне 40 чворова и УГСТ торпеда са реактивним погоном (мешавина водоник-амонијум перхлорат) и водомлазним пропулзором, као и суперкавитацијско топредо ВА-111 Шквал.

Међутим, оно по чему су ове подморнице тренутно најпознатије јесу крстареће ракете 3М-54 Калибр за противбродска и дејства брзине 2,9 маха, домета 440 до 660 километара са активним радарским самонавођењем и верзија за копенен циљеве 3М-14 брзине 0,9 маха, бојевом главом 450 килогрма и дометом од 1.500 до 2.500 километара.

Ове подморнице за сад извезене су у Кину, Алжир и Вијетнам

.

Представник руског војно-индустријског комплекса 2022. рекао је за ТАСС да је пројекат 636.3 „више пута доказао своје способности у борбеним условима“.

Подморнице су побољшана верзија пројекта 636 („Варшавјанка“), врсте брода које је Русија градила од средине 1990-их и извозила у Кину, Алжир и Вијетнам.

Све подморнице су изграђене у Адмиралитетском дворишту у Санкт Петербургу.

Дуге су 73 метра и широке десет метара и могу да раде до 300 метара дубине. Има максималну брзину од 20 чворова и може да ради аутономно 45 дана и на удаљеностима до 7500 наутичких миља. Има посаду од 52 човека и опремљен је са шест торпедних комора, минама и крстарећим ракетама Калибр

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *