НОВИ ДЕТАЉИ О НАПАДНУ НА КРИМСКИ МОСТ: УДАР СА ДИСТАНЦЕ, ДЕЛОВИ РАКЕТЕ ПАЛИ У АЗОВСКО МОРЕ

Кримиски мост данас је накратко био затворен за саобраћај јер је руска ПВО са простора Крима спречила нови напад на ту жилу куцавицу која повезује ово острво са Русијом. За разлику од првог напада који се догодио 6. октобра који је оштетио мост великом експлзијом цистерни за горивом, овај је прошао без последица.

Захваљујући ПВО, јер да није било ње експлозије би одјекнуле мостом и можда тешко оштетиле конструкцију.

Шта је до сад познато о нападу:

  1. ПВО системи Панцир С-1 или ТОР -М2 31. дивизије ПВО Оружаних снага Русије пресрели су крстарећу ракету, највероватније Сторм Шедоу или њену копију Скалп Навал северно од Тамана. Како се тврди на крстареће ракете испаљене су три ракете које су погодиле свој циљ.
  2. Делови ракете су пали у Азовско море
  3. Ово је други пут да је рука ПВО на Криму координисаним радом зауставила напад на Кримски мост.

Шта је непознато:

У руским безбедносним службама, а и сам гувернатор Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да је у питању крстарећа ракета. У прилог томе иде и то што Сторм Шедоу има домет од 560 км и да иако неки тврде да је немогуће да је лансиран, јер авиони СУ-24М и МР морају прићи близу линији фронта баш и не стоји и да је сасвим Украјинцима лако било ланисрати ракете на мост, с обзиром да су недавно на исти начин апали мостове у Херсонској области, Очаков и да је то учињено било из дубије Украјине под контролом власти у Кијеву.

Неки тврде да је у питању ПВО ракета дугог домета С-200 СА-5 Волга, Вега, Дубна, великог домета око 270 км. Иначе Украјина не поседује те ПВО ракете, а било је неких наговештаја да их Пољска има у резерви, али таквих доказа да су те ракете ипоручене Украјинцима нема.

Кримски мост до сад је неколико пута нападнут, али само једном успешно и то 6. октобра што је покренуло стравичну одмазду по енергетском сектору Украјине, који је за месец дана интезивног ракетираљ био уништен скоро 70 посто, а снабдевање стабилизовано после чак четири месеца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *