ПОГЛЕД: ДА ЛИ ЋЕ РУСИЈА И КАКО ОДГОВОРИТИ НА НАПАД НА КРИМСКИ МОСТ! КОЛИКО ЈЕ ИЗВЕСТАН СЦЕНАРИО ИЗ ОКТОБРА 2022?!

ТВ ФРОНТ/Андреј Млакар/Бошко Јовановић

Кримски мост за Русију је дупла пуна црвена линија у руско-украјинском рату од 2022. Посебно од тог кобног осмог октобра када је мост нападнут и када се очекивало да се напад изведе.

Аутор овог текста са својим колегом Бошком Јовановићем описао је сенарио како би могла Русија да одговори на напад на Кримски мост, што је и учињено два дана касније масовним ракетним нападом на циљеве широм Украјине.

У питању су била четири сценарија, која су се тад остварили. Међутим, остаје питање да ли ће Русија сада да започне нову фазу одмазде или највероватније неће предузети ништа, пошто је до сада било два неуспешна напада један аутономним подводним пловилима, а други дроновима камиказама УЈ-22 који су сви пообарани или приземљени.

  1. Подизање стратешких и бомбардера дугог домета, и лансирање крстарећих ракета и такитчких балистичких ракета типа Искандер М и К на кључну украјинску инфраструктуру, хидрелектране, термолектране, разводна постројења са чиме би велики део територије Украјине оставили без струје. Ту би спадала и железничка инфраструктура. Такође могућа мета би била индустријска постројења, ремонтни заводи. Посебно би се на мети ракета могли би се наћи мостови на реци Дњепар. Укупно њих четири.
  2. Као могућа мета напада били би означени и центри одлучивања Кијева. Наиме, још приликом првих претњи Украјине нападом на Кримски мост. Мета напада осим генералштаба и самог начелника Залужног, мете би биле видови украјинске војске. Такође и сам Зеленски би се вероватно нашао на удару руских ракета, јер је означен као инспиратор са својим саветницима за напад на Кримски мост.
  3. Трећи сценарио је најмање вероватан, а предвиђао би у неком сулудом сцеанрију употребу и тактичког нукеларног оружја. Иако је наглашавано и понављано више пута да Русија неће употребити нукеларно оружје у Украјини, опција да ће неког можда да савлада бес и исхитено да реагује не може са 100 постоном сигунрошћу да се одбаци.
  4. Овај сценарио је мало вероватан да ће Русија ударити по циљевима савезника Кијева. Ту се пре свега мисли на Британце и Американце, које Москва означава главним инспираторима напада Украјине на Крим. Могући удар био би по зонама базирања војске САД у околним земљама које су у НАТО, а са тим би уследио тотални рат са Североаталнском алијансом, јер би моментално био активиран члан пет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *