НЕМАЧКИ И ДАНСКИ ТЕНКОВИ ЛЕОПАРД 1А5 НАРЕДНИХ НЕДЕЉА СТИЖУ У УКРАЈИНУ: Немачки миминстар објавио вест!

Борис Писторијус немачки министар одбране потврдио је да ће његова држава заједно са Данском наредних недеља испоручити Украјини десетине тенкова Леопард 1.

Борис Писторијус је ово рекао у интервјуу за лист Rzeczpospolita.

Он је додао да Пољска и Немачка намеравају да се договоре о отварању центра за ремонт украјинског „Леопарда 2” у року од 10 дана.

Иначе пољски премијер Моравјецки, рекао је да је главни кочничар успостављања ремонтног центра за оправку тенкова Леопард 2 недостатак резервних делова.

О тенку Леопард 1

Овај тенк у серијску производњу ушао је 1965 године после скоро 10 година развоја. Прве верзије ових тенкова имале су слабу оклопну заштиту, али веома велику покретљивост. Кад се дода стабилизација, одличан топ, нишанске справе добијен је солидан тенк, који је брзо нашао примену не само у редовима Бундесвера, него и у иностранству. Његови корисници су били осим Немачке, Данска, Холандија, Белгија, Норвешка, Канада, Бразил, Чиле. Тенк је имао топ калибра 105 мм.

Када су уочене мањкавости овог тенка кренуло се у модификацију. Изнедрене су три и то А3 на којој је побиолјшан оклоп додавањем новог вишеслојног, А 4 са електорником и верзија А5 која се производила прво за потребе Немачке војске, а онда су је преузели и Холанђани, Данци и Канађани.

Све верзије тенка Леопард 1А5 имају уграђен топ Л7 калибра 105 мм, за који је развијена већа палета тенковских пројектила. Иначе топ Л7 био је дуго времена стандардни топ НАТО савеза до уласка модернијих тенкова. Био је примењен и на тенковима М48, М60, Леопард 1 и раним верзијама тенка Абрамс М-1.

Леопард 1А4 је први тенк који је одбио систем за управљање ватром, ласерски даљиномер и аналогно-дигитални рачунар. Овај систем за управљање ватром омогућио је вероватноћу поготка непокретног циља на даљини од 1.000 м, у процентима већу од 50 посто.

На верзији А5 уграђен је систем ЕМЕС 18 компаније Атлас електроник који садржи дигитални балистички рачунар, ласерски даљиномер и термовизију за комаднира и пуниоца.

Што се тиче оклопне заштите горе смо споменули да је на верзији А1 била катастрофална. Преднји део тенка имао је дебљину оклопа 70 мм, на предњем делу куполе 60 мм. На верзији А3 уграђен је вишеслојни оклоп који се израђивао од ваљаног хомогеног панцирног челика. Добијен је оклоп који је чувао колико толико посаду од кумулативних бојевих глава противоклопних ракета.

Што се тиче погона тенк Леопард 1А5 поседује дизелов мотор МТУ МБ838 од 830 коњских снага, који обезбеђује тенку брзину од 65 клилометара на час и одличну покретљивост по земљаним путевима. Мотор на Леопарду 1А5 је за нијансу слабији од мотора тенка Т-72 који има 840 КС.

Тактичко техничке карактеристике тенка Леопард 1А5

Посада: 4 члана

Димензије: дужина 9,5 м; ширина 3,41 м, висина 2,76 м

Борбена маса: 42,4 тоне

Погон: дизел мотор јалине 830 коњских снага

Максимална брзина: 65 км/х

Максимални радијус кретања 650 км

Наоружање: топ Л7 калибра 105 мм

Борбени комплет: 55 граната

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *