ДА ЛИ ЈЕ ОРЕХОВО – БИТКА КОД КУРСКА 21 ВЕКА?! Судар руске и украјинске војске у пољима Запорожја!

Битка за Орехово и даље траје и нема никаквих трагова да ће било шта престати. Једна чета 291. пука по сваку цену покушава да заустави већ 12 талас напада на руске позиције.

Главни правац удара је између села Мале Токмачке и Новоданиловке, где украјинска војска води жестоку битку у циљу покушаја да продора фронта у рејону Работина.

Претпоставка је да је команда украјинске војске изабрала баш Орехово јер је у питању спој додира две чете на које се врши велики притисак.

Напад је почео, како се наводи, у 15 часова 7. јуна, а битка траје и даље. Украјинска војска је по руској нападала из свих врста наоружања. На удару од руски једница су 291. пук, 70. пук, припадници ВДВ и СПЕЦНАЗ.

Неки ову битку називају битком код Курска-2 . Оклопне једнице украјинске војске које су састављене од западне борбене технике тенкова Леопард 2, БВП Бредли М2 ОДС, ОТ М113, самоходних хаубица, ловаца тенкова АМХ-10РЦ покушавају да направе клин у руским позицијама код града Орехова у области Работино – Вербове.

За време интензивне 12- чаосвне борбе освојена је само кота ТТ 178,2.

Војници чете 291. пука, под снажним притиском, повукли су се са прве линије на резервне положаје. Иначе украјински војнции гађали су ове ровове 3 сата пре офанзиве из свих врста наоружања од 105 мм до 203 мм.

Према првим информацијама Украјинска војска у борбу убацила је 10 бригада које су комплетно обучене у НАТО чланицама и наоружане наоружањем идентичним као у НАТО армијама. Украјина иначе има у резерви за ову офанзиву 10-15 бригада.

Према прелиминарним подацима, оружане снаге украјине су већ изгубиле до 16 тенкова и 15 других оклопних возила, укључујучи ту тенкове Леопард 2, Борбена возила пешадије Бредли и ловци тенкова АМХ-10РЦ.

У једном од окршаја у четвртак рано ујутро припадници падобранских једница уништили су 24 оклопне једнице украјинске борбене технике.

О томе колико су жестоки сукоби говори и податак да је само за једну ноћ на руске положаје било испаљено 1.000 артиљеријских граната.

Руси су у помоћ у одбрани правца код Орехова ангажовали и јуришну авијацију јуришнике СУ-25 али и борбене хеликоптере КА-52 и Ми-28. Поједини пилоти су само у првим сатима напада имали и до пет авиополетања.

Иначе постоје претпоставке да је Украјина на целој линији фронта од севера до југа око 20 бригада чије је бројно стање 100.000 војника.

У ноћи 4. на 5. јун у борбу је одмах бачено 4-5 бригада јачине свака по 4.500 војника, које су према руским изворима изгубили 20 посто људи и 20 посто технике.

Према војној теорији једница која у борбеним дејствима има до 30 посто губитака у људима и техници није способна за даља борбена дејства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *