ДА ЛИ ЈЕ ЈЕДИНИ УКРАЈИНСКИ ДЕСАНТНИ БРОД ПОГOЂЕН И УНИШТЕН У РУСКОМ НАПАДУ КОД ОДЕСЕ?!

На руским Телеграм мрежама појавила се за сад још увек непотврђена информација да је украјински десантни брод Yuri Olefirenko познат и као Пројекат 773 Polnocny-C  да је наводно потонуo у луци Одеса после руског напада.

Ова информација је навнодно потекла од неименованих украјинских извора које су затим пренели руски. За сад нема инфромација да ли је то истина и да ли је брод заиста потпољен.

Према наведеним информацијама брод је потопљен као последица руског ракетног удара на Одесу. После поготка, на броду је избио пожар, услед чега се наводно детонирала муниција у трупу брода и он је потонуо. Према украјинским изворима, међу посадом има жртава.

Званични украјински медији о томе не говоре ништа, као и руски, док неформални медији само о томе говоре. Од када је почео рато о једином десантном броду украјинске моранрице круже разне митске прича. Такође један од њих била је да је брод 2022. био потпљен у области Кинбуршког рта на ушћу Дњепра у Црно море, али касније се испоставило да је брод био мање оштећен

У јуну 2022. године десантни брод „Јуриј Олефиренко” је пребачен из Очакова у Одесу због „ниског моралног и психичког” стања посаде, која је одбила да патролира Дњестарским ушћем.

Десантни брod Yuri Olefirenko познат и као Пројекат 773 Polnocny-C. Изграђен je у Пољској 1970. године, служио је у саставу совјетске морнарице током Хладног рата. Пребачен је у састав украјинске ратне морнарице 1994. године, али га је касније преузела руска морнарица када је анектирала Крим 2014. Касније је враћен украјинској морнарици, од тада је био један од ретких великих бродова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *