ШТА ЗНАЧИ СТАЊЕ ПОВИШЕНЕ БОРБЕНЕ ГОТВОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Члан 43. Закона о војсци предвиђа следеће мере

Ескалацијом кризе на простору јужне српске покрајине Косова и Метохије Војска Србије је по наређењу председника Србије стављена у стање повишене борбене готовости.

Одлуком председника Србије, једнице Војске Србије запутиле су се према административној линији са Косовом и Метохијом због потенцијалне ескалације кризе.

Шта значи подизање борбене готовости?

Закон о одбрани повишену борбену готовост дефинише у члану 43. и подведен је као Приправност Војске Србије.

Фото: Војска Србије

Шта обухвата ?

Приправност Војске Србије обухвата предузимање мера повећања оперативних и функционалних способности, које су неопходне ради спречавања и отклањања опасности од изазова, ризика и претњи безбедности.

Председник Републике или министар одбране, по овлашћењу председника Републике, наређује спровођење мера приправности Војске Србије или делова Војске Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије, односно старешина надлежне команде Војске Србије, на основу посебног овлашћења председника Републике, а ради заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара од елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и катастрофа, последица тероризма и других већих несрећа, може наредити мере спровођења приправности и употребу делова Војске Србије, ради отклањања штетних последица које могу настати невојним претњама безбедности.

Када се још усложни ова административна дефиниција у преводу то значи: „Подизање степена приправности на највиши ниво подразумева спремност Војске Србије да у случају потребе, у најкраћем времену, одговори на сваки развој ситуације”

Фото: Војска Србије

У војној енциклопедији у Првом тому на страни 721 издања из 1970- те

Борбена готовост је назив за спремност оружаних снага или неког њиховог дијела да ступе у дејство при разним условима и у одређеном времену. Степен борбене готовости зависи од разних чинилаца (фактора) који су посебни за разне видове, јединице или установе. Борбена готовост оружаних снага неке земље првенствено зависи од припрема за рат, мобилизацијском систему, бројном односу родова и видова, опремљености средствима за борбу, средствима транспорта, уређености територије, резервама и тако даље. У зависности од припремама за напад или одбрану, одређује се и систем ратних припрема. Међутим, чиниоци који се увијек узимају у обзир су морал, обученост, дисциплина, мобилност снабдјевеност и исправност.

У зависности од снага борбене готовости може бити тактичка, оперативна и стратегијска. Може бити потпуна и делимична, а негдје је подијељена на степене, рецимо од 1 до 4. Може затим бити стварна, могућна и потребна борбена готовост. Борбена готовост се разматра и за копнену војску, морнарицу и ваздухопловство.

Када је све подизана борбена готовост Војске Србије на административној линији са Косовом и Метохијом?

Први пут од завршетка рата јуна 1999. тадашња Војска Југославије због дешавања на југу централне Србије у зони три општине Прешева, Бујановца и Медвеђе и побуне наоружаних албанских формација уведена је повишена борбена готовост.

У априлу 2017. због упада наоружане албанско диверзантско терористиче групе у Куманово и сукоба са македонским снагама безебдности Војска Србије је стављена у Стање повишене бробене готовости.

Фото: Војска Србије

У августу исте године поново је уследило подизање борбене готовости због једностраних потеза Приштине.

Септембра 2018, борбена готовост Војске Србије подигнута је када су специјалне јединице такозване Косовске полиције биле распоређене у близини бране и вештачког језера Газиводе.ж

Маја 2019. Војска Србије прелази у пуну борбену готовост када је косовска полиција на северу КиМ ухапсила 19 полицијских службеника од којих је 11 било припадника српске националности.

Септембра 2021. уследило је ново подизање борбене готвости када је дошло до заоштравања сукоба око пререгистрације возила.

Новембар 2022. Војска Србије прешла је у стање пуне борбене готовости када су извиђачки дронови НАТО улазили на територију Србије и осматрали објекте и положаје српске војске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *