БУГАРСКИ ПОСЛАНИК ТРАЖИ ДА СЕ 100 ОКЛОПНИХ ТРАНСПОРТЕРА БТР-60 ПРЕБАЦИ У УКРАЈИНУ!

Украјински медији саопштили су данас да је Бугарска вољна да уступи Украјини 100 оклопних возила од којих су већина БТР-60 за потребе њихове војске.

Наиме, ради се о оклопњацима Министарства унутрашњих послова Бугарске који су ускладиштени.

Ово је изјавио Ивајло Мирчев, посланик коалиције „Наставак промена“ – „Демократска Бугарска“.

Мирчев је на свом Фејсбук налогу објавио следећи садржај:

Данас у парламент подносимо одлуку о новој војној помоћи Украјини. Састојиће се од око 100 оклопних возила, углавном оклопних возила из складишта МУП-а.
Дотични оклопни транспортери произведени су 1960-их и 1970-их година, а уврштени су у унутрашње трупе (данашња жандармерија) 1980-их, око процеса препорода.
На срећу, оклопна возила никада нису коришћена, нека од њих су технички неисправна и више нису потребна Министарству унутрашњих послова. 40 година скупљали су прашину по магацинима и сносили само трошкове њихове заштите и одржавања.
Обезбеђивањем оклопних возила Украјини не само да не нарушавамо борбену способност наше војске, већ морамо да захтевамо компензацију од САД. Већ је постало јасно да су САД крајем 2022. Бугарској понудиле 200 милиона долара у виду америчких ПВО система, ако наша земља Украјини обезбеди старо совјетско оружје. Радевљева прелазна влада није искористила ову прилику и тиме пропустила шансу да унапреди одбрамбене способности наше војске.

Украјина је у протеклих 16 месеци од наших војних фабрика набавила оружја и муниције за око 5 милијарди лева, а очекује се да ће до краја 2023. тај износ достићи 7 милијарди лева, заради (директно и индиректно) преко 100.000 Бугара”, написао је он.

Као замену, Бугарска би потенцијално могла да добије оклопне транспортере М1117 из Сједињених Држава.

Бугарска је још 2007. године закључила уговор са Тектрон Ланд Системс за куповину оклопних возила М1117.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *