БОРБЕ СА ДИВЕРЗАНТИМА У БЕЛГОРОДСКОЈ ОБЛАСТИ СЕ НАСТАВЉАЈУ: Да ли Кијев рат пребацује на територију Русије?

Битка за Белгородску област и даље није готова. Заправо сукоб се распламсава још више, а много ствари указује да је после пада Бахмута, Кијев одлучио да тежиште војних операција помери на север, односно на саму Русију.

Прича о чувеној украјинској офанзиви изгледа добија нови облик, али не на Донбас или Херсон и Крим него нешто се закувава у Белгородској области. Осим понедељковог упада у Белгородску област нове диверзантске групе надиру и даље преко државне границе.

Говернер Вјачесалв Гладков је то демантовао, али информације које пристижу су веома хаотичне.

С друге стране Руско министарство одбране наводи да је око 70 диверзаната превасходно припадника “Руске легије” и ” Руског одбровољачког корпуса” елиминисано, неки да су заробљени. Међутим, ситуација је помало хаотична јер снимци који допиру на друштвене мреже показују да неки диверзнати на оклопним возилима настављају продор према белгороду, неки су блокирани, а неки гађају минобацачима.

Долазе иноформације да рањених и страдалих има и међу цивилима, и руским безбедносним снагама, пошто је тамо проглашена Антитерористичка операција.

Изгледа да је у питању општи хаос.

Руси су послали борбена возила пешадије и војску, али очито ситуација није потпуно под контролом и да села за која се тврдило да су враћена, али судећи према информацијама које стижу то није тачно.

Руски Телеграм налази приказали су снимке из дрона артиљеријских удара по украјинским диверзантима који се налазе и даље на граничном прелазу Граиворон. Први удар прецизним артиљеријским пројектилима по једном оклопном возилу Макспро и два оклопна возила Хамви и један мањи камионет, као и сам пункт у коме су се склонили диверзанти.


„Од јуче увече наша оперативна група, на челу са начелником регионалног одељења безбедности Јевгенијем Воробјовом, евакуише цивиле из Глотова и Козинкија. Укупно је у овом тренутку изведено око 100 људи, међу њима има везаних за кревет и деца. Сада радимо у ослобођеним насељима. Још једна повређена особа је извучена, рекао је Гладков.

А све је почело јер се са из правца Украјине врши константно гранатирање села Богун-Городок, фарме Лозоваја Рудка и села Цаповка. Неки телеграм канали почињу да тумаче ове информације као припрема за упад диверзнатских терористичких група.

Иначе руски неформални медији наводе да су амерички приватни комерцијални сателити неколико дана пре понедељковог упада интензивно осматрали Белгородску обаст и достављали информације о томе украјинског страни у положајима руских трупа, где се налазе, размештају борбене технике.

Иако је већ други дан антитериристичке операције, као што је првог дана Кијев тврдио да је време око границе Русије односно да треба узети делове Брајнске, Белгородске и Ростовске области и тако створити санитарни коридор и зону сигурности од деловања руске артиљерије и ракетних једница, очито да такво размишљање постоји и са руске стране која већ види да ће по свему судећи у наредним данима и недељама уследити можда продор према Харкову и Сумској области због упада јаких диверзантских група чији носилац су етнички Руси који се боре против Владимира Путина.

Украјинска маскировка

Поједини руски војни аналитичари, али и они који гледају другачије заступају став да је напад на Белгородску заправо маскировка, као би се пажња руске војске одвукла са Донбаса и Лугаснка и свеже снаге које су приустигле са обуке у европским земљама увеле на прву линију фронта и онда кренуло у офанзиву која се већ неколико месеци најављује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *