ПРИШТИНА ПОКАЗАЛА НОВО НАОРУЖАЊЕ ПРЕД НАТО ВЕЖБУ: Противоклопне ракете, митраљезе и минобацаче

Северноаталснка алијанса у оквиру мултинационалне војне вежбе “Defender Europe 2023” коју реализује Европска команда САД (EUCOM) како би се створила инетероперабилност (сарадња) између САД, НАТО и партнерских земаља свој део има и у јужној српској покрајини Косову и Метохији, где се одржава један део вежбе у којој учествују у снаге такозване КБС (“Косовских безбедносних снага”) којима управљају привремене такозване приштинске институције.

Такозвана КБС на вежби “Defender Europe 2023” ангажовала је 1.300 припадника са одговарајућим наоружањем, које је пре неколико дана уочи свечаности јавно приказано по први пут. Наиме ради се о пушкомитраљезима, противоклопним ракетама и аутоматским минобацачима монтираним на возила МРАП и лака оклопна возила. Углавно сва опрема осим лаких оклопних возила М 1117 и Хамви су турског порекла.

Иначе војна вежба “Defender Europe 2023” почела 22. априла, а завршиће се 23. јуна, учествује 17 хиљада војника из више од 20 земаља. Део у коме учествује такозвана КБС заједно са војскама Албаније и Црне Горе, Северне Македоније завршиће се 2. јуна 2023. године

Наиме Турска је постала један од најзначајнијих добављача опреме за такозаване КБС које опрема сложеном борбеном техником попут тактичких беспилотних борбених летелица типа Бајрактар ТБ-2 које су борбено примењене како на северу Африке, тако и на сад у Украјини. Ту су лака оклопна возила Кобра конфигурације 4х4 и возила Вуран која су искориштена као платформа за аутоматске минобацаче.

Противоклопна ракета ОМТАС

Приштина је у последње време опремила своје такозване КБС са новим противоклопним средстивма. Иако се говорило о “Javelinu” и “NLAW” ипак је изабран производ ракетни систем средњег домета ОМТАС који је развила компанија РОКЕТСАН, који је по први пут приказан тамошњој јавности на свечаној церемонији почетка вежбе са НАТО пактом.

Инаше такозване приштинске власти су недавно обелоданиле да су купиле овај противоклопни систем. За сад нема података, односно крију се информације о набавњеним лансерима и броју ракета запакованих у лансирне контејнере. Оно што је једино обелодањено јесте уговор о набавиц ракета, али неи други детаљи.

Противоклопни ракетни систем ОМTАС компаније РОКЕТСАН настао је као плод домаће турске памети у питању је скраћеница речи “Противоклопни ракетни систем средњег домета” намењен за неутрализацију оклопних једница противника. Израђује се у две верзије као стационарни лансер и лансер који се монтира на борбено оклопно возило начешће точкаш конфигурације 4х4 и 8х8.

Од информација о овом ракетном систему јесте да ракета има пречник 160 мм, минимални домет 200 и максимални од 4 км. Вођење пројектила је ласерско где ИЦ трагач захвати циљ и до њега после лансирања води ракету. Пројектил се због тога оже користити и дању и ноћу и у сложеним метео условима.

Ракета делује по систему испали и заборави када се циљ закључа, али има опцију корекције информација о циљу током лета ракете који се преносе до њене бојеве главе. Механизам корекције ватре изводи се тако што пројектил снима слику ИЦ бојевом главом и слику преноси оператеру преко система за пренос података. Оператер затим одређује нову мету на основу добијене слике и других параметара који се очитавају на лансеру. Систем враћа истим путем измеђене податке до бојеве главе ракете, што омогућава да се погоди мета.

Један од предности противоклопних ракетних система ОМTАС наводи се и то што нуди могућност лансирања ракете, а да се оператер не излаже ризику да буде погођен. Односно ракета се може лансирати као из возила, тако и иза заклона, ако је у питању стационарна верзија, што омогућава преживљавање и омогућава да пројектил буде закључан на било коју мету после лансирања. Такође оператер може и да напусти зону дејства. Труски произвиођач наводи да овај пројектил има ту предност што икао је ИЦ не мора оператер да настави да усмерава ракету док она не погоди мету.

РОКЕТСАН наводи да ова ракета има кумулативну бојеву главу која пробија све познате ЕРА оклопе, а напад може доћи на два начина један директни, а други из ваздуха и термобаричну бојеву главу.

Турска своја лака оклопна возила ПАРС 4х4 и ОМТАС опремљена су за кориштење.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Тактичко технички подаци о ракети ОМТАС

Пречник 160 мм
Дужина 1,8 м
Тежина 35 кг (Пројектил + лансирна цев)
Домет 0,2 – 4 км
Тип бојеве главе Тандем високоексплозивна противтенковска фрагментација, термобарична
Режими напада: Директан напад или из лансиран из ваздуха
Режими рада: Испали и заборави, или испали и ажурирај

Лако оклопно возило ВУРАН 4х4

Такозване косвске безбедносне снаге пред почетак војне вежбе промовисале су и лако оклопно возило ВУРАН конфигурације 4х4 на које је монтиран минобацач калибра 120 мм. Систем је развијен у сарадњи са две компаније БМЦ и АСЛЕСАНОМ.

Ово лако оклопно возило је једно из плејаде коју производи турска компанија БМЦ. Приштина је такође скоро са овом турском компанијом потписала уговор о куповини овог оклопног возила са интегрисаним минобацачким системом. Уговор предвиђа у првој фази испоруку два возила, што је и учињено, и они су изложени били пред сам почетак НАТО вежбе.

Вуран спада у оклопно возило конфигурације 4х4, које има одличну оклопну, односно балистичку заштиту, покретљивост, оклопну кабину, заштићене прозоре, седишта која омогућавају амортизовање удара, оружану станицу, даљински управљиву, отвор за излазак у случају нужде и заштиту од већине балистичких претњи. Возило је опремљено и системом за аутоматско гашење пожара, систем за регулацију притиска на точковима. Спада у категорију вишенаменских оклопних возила.

Компанија БМЦ купцима нуди возило у три верзије: класично оклопно са даљински управљивом борбеном станицом, носачем противоклопних ракета и уграђеним минобацачем.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Наш фокус у овом тексту је возило које има уграђен минобацач.

У проспектима компаније се наводи да возило има брзину од 110 километара на час и укључује уграђене минобацаче од 120 мм. Како се наводи возило је способно да прође кроз воду дубине 800 мм, да се попне на препреке висине 400 мм.

Тактичко технички подаци

Димензије дужина 6300 мм, ширина 2550 мм, висина 2.800 мм

Тежина: 19.960 кг

Перформансе: Максимална берзина 110 км/х

Максимални радијус кретања 600 км

Возило може деловати на температурама од -32 до 49 степени целзијусових

Заштита : Балистичка СТАНАГ 4569, Заштита од мина, ИЕД заштита
Мотор: Цумминс ИСЛ е3 375 ПС

Наоружавање: 120 мм минобацач

АЛКАР 120 ММ

Алкар је у питању минобацач калибра 120 мм који има минимални домет од 1,5 км до 8 км у зависности од типа цеви. Време припреме минобацача траје мање од 1 минута и да промени ватрени положај од 10 секунди.

У питању је аутоматски минобацач који се пуни уз помоћ посебно минобацача. Кружно поље деловања је 360 степени. МИнобацач се покреће електромеханички и омогућава да гађа циљеве под великим углом.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Митраљез МКЕ АС ПМТ-76/57А.

Косовским безбедносним снагама (ФСК) испоручени су митраљези МКЕ АС ПМТ-76/57А.

Један од занимљивих детаља које су такозване КБС снаге представиле уочи НАТО вежбе је митраљез са платформом МКЕ АС ПМТ-76/57А. Очекује се да ће се верзија ПМТ-76/57А користити у САРП и САРП-ДУАЛ системима даљинског управљања (УКСС) интегрисаним у тактичка оклопна возила на точковима Кобра конфигурације 4х4 која до сада нису имала наоружање.

Митраљез је калибра 5,56х51 мм, чија брзина зрна 840 м/с. Тежина митраљеза је 12.50 кг. Дужина су 1.250 мм.

Лако оклопно возило M1117 Guardian

M1117 Guardian је лако оклопно возило које су такозване КБС добили у мају 2021. године. До сад њихово бројно стање је 55 возила.

М1117 Гуардиан (АСВ – оклопно сигурносно возило) је конструисала и произвела америчка компанија Textron Marine & Land Systems, возило од 14 тона развијено је из чувеног оклопног транспортера из ере Вијетнамског рата, који је првобитно развијен за САД. војна полиција.

Развијен је касних 1990-tих за службу у америчким војним полицијским снагама. Први прототипови појавили су се у фебруару 1997. године, а серијска производња М1117 почела је између 1999. и почеткom 2000. године.

Ова возила обележила су све сукобе и војне интервенције у којима су САД учествовале. Остало је упамћено да су на крају кориштене за чување база у Ираку и Авганистану.

После слома Авганистанске армије велики број ових возила преузели су талибани. Укупно, америчка војска је купила 2.058 јединица М1117 и 844 надограђене верзије М1200.

Oklopna zaštita je efikasna za kalibre veće od 12,7 mm. Oсим тога возило поседује и противминску заштиту.

Бајрактар ТБ-2

У питању је тактичка беспилотна летелица наоружана вођеним ракетама, која је употребљавана у дејствима у Либији, Сирији и Ираку и Нагороно-Карабаху. Taкозване Косовске безбедносне снаге су набавиле наводно 5 ових летелица, али оне још увек јавности нису приказане. За сада су ту информацију навели приштински медији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *