БИТКА КОД СЕЛА МАКАРОВКА: УКРАЈИНСКИ МАМАЈЕВ КУРГАН-ОКРШАЈ ДВЕ ВОЈСКЕ У ПОЉИМА ЗАПОРОЖЈА

Макаровка, село у Запорошкој области, ретко ко би и чуо за њега да није било рата у Украјини и украјинске офанзива која је почела пре девет дана.

Међутим, ово село је трнутно фокус свих оних који се баве ратом и праћењем нове офанзиве, јер је ово насеље прелазило чак пет пута из руке у руку, да би на крају контролу над њим задржала руска војска.

Носилац удара је била 127. бригада.

Руски ратни репортери наводе да Украјинци нису успели да прођу кроз Макаровку и сада је у току извлачење војне опреме из домета руске артиљерије.

Многи ово насеље у равници Запорожја описују и каo украјински Мамајев Курган -брдо изнад некадашњег Стаљинграда, данашњег Волгограда које је током Стаљинградске битке прелазило неколико пута из руке у руку.

Линија фронта у овом правцу није се много променила преко ноћи. Оружане снаге Украјине се спремају за напад великим снагама – о томе сведочи повлачење тешке технике и концентрација људства у Макаровки.

Украјинска војска тренутно пребацује главне снаге са правца Орехова на Времјевско.

Вероватно непријатељ чека долазак другог ешалона, ојачаног тенковима и оклопним возилима, способног да снажним ударцем пробије фронт. Даље, ствар ће остати на пешадији, коју Оружане снаге Украјине већ неколико дана покушавају да пребаце у Макаровку.

Већ три дана воде се жестоке борбе, осим Макаровке, на подручју Харвеста, Ривнопоља, Старомјорског.

Украјинска тешка техника налази се на линији Пречистовка-Старомајорско, са снагама тактичких група чета са борбеним возилима пешадије. Код места Левадног, Оружане снаге Украјине почеле су опрезно да се крећу јужно и источно од села које се налази у сивој зони.

С друге стране, руске једнице сконцентрисане су на држање главних висина, што им даје предност за ватрена оштећења и противнападне акције.

Инжењерске јединице Оружаних снага Украјине не престају да покушавају да разминирају терен за нове нападе на руске положаје у низу области, укључујући и област Новодаровке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *