РАКЕТНИ СИСТЕМ ПВО САМП-Т ЕВРОПСКИ ОДГОВОР НА РУСКИ С-400

Foto: Shutterstock

САМП-Т (Sol-Air Moyenne Portee-Terrestre) је противваздушни систем средњег домета који користи пројектил Астер 30 који се лансира из ракетних контејнера постављених вертикално због чега га неки мада неоправдано називају европски С-300 или патриот ПАЦ-3.

Овај ракетни систем користи француско РВ и ПВО и италијанска копнена војска.

Систем је намњен за широки дипазаон заштите стратешки важних локација, командних места, база, комуникационих чвориштаод свих претњи које долазе из ваздуха не само авијације него и од тактичких балистичких ракета, крстарећих ракета, дронова, дорнова камиказа.

Циљ система је унификација и способноз да се замени широка палета ПВО ракетних система са којима раполажу војске чланица ЕУ АСТЕР 30 САМП/Т систем је конструисан да задовољи потребе противваздушне одбране средњег и дугог домета (пројекција силе, заштита подручја високе вредности). Може да ради у самосталном режиму или може бити интегрисан у координисану мрежу.


Основу овог система чини ракета Астер која има два ракетна мотора на чврсто гориво. Први је стартни мотор коме је намена лансирање пројектила из лансера и почетно убрзање. Стартни ракетни мотор Астер 30 одваја се после 3,5 секунди рада, након што је пројектил убрзао до 1400 м/с (4,5 Маха). Након вертикалног лансирања, заокретање и усмеравање према циљу обавља се уз помоћ окретних млазница стартног ракетног мотора, које управља летом у првим секундама пoсле лансирања. Усмеравање лета на централном делу лета препуштено је инерцијалном навигационом систему. Током лета путања се коригује добијањем података о положају циља која долазе од вишенаменског радара. У завршној путањи лета ракете вођење је радарско који обезбеђује високу прецизност. Пројектил на циљ се усперава тако да буде бочно од њега да би се постигао максимални ефекат бојеве главе. Ракета астер како је наведено у проспектимаи ма могућност обарања надзвучних ракета на удаљеностима 15 до 25 км, ловачке авионе на даљинама 35 до 40 км, а специјализоване авионе чак на даљинама 100 км.

Максимална висина деловања 20 км. Сваки лансер испаљује по две ракете у размаку између сваке 10 секунди. На сваком камиону се налази осам ракета спакованих свака у посебан херметички затворен контејнер

Осим лансера свака батерија у свом саставу има и ситем за контролу ватре чија основна компонента је вишенаменски радар са електронским скенирањем Арабел, који има и систем за препознавање свој и туђи.

САМП/Т систем се може прилагодити за рад са разним радарима великог домета. Домет детекције је 300 до 400 км, када се користи радар дугог домета Тхалес ГМ400.Систем користи комуникациону архитектуру Линк 16 усклађену са НАТО-ом.

Комплетан САМП/Т систем се састоји од 4 лансера, једног мултифункционалног радара Тхалес Арабел са системом за идентификацију пријатеља или непријатеља, једног модула за ангажовање заснованог на командно-контролном возилу, једног електрогенератора базираног на возилу. Поред тога, лансере прате два камиона са хидрауличним дизалицама и приколицом, који носе резервне ракете за претовар.

Основна тактичка једница је ракетна батерија са 4- 8 лансера која може истовремено да гађа 16 циљева. Због постављања на камионску шасију овај систем има високу покретљивост. Лансери могу бити од командног центра удаљени и до 10 км, а цела батерија за оперативни рат од момента радспореда на ватреном положају може бити спремна за 20 минута. Француски елементи система САМП/Т монтирани су на камионе Ренаулт Керрак 8×8. Италијански системи су базирани на камионима ИВЕЦО АСТРА 8×8.

Тактичко-технички подаци о ракети Астер 30

Димензије: дужина 4,9 м, пречник 180 цм.

Маса у тренутку лансирања 450 кг

Највећа брзина лета 4,5 маха