ОД НЕГИРАЊА ДО ПРИЗНАЊА: ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА УПОТРЕБИЛА ЛАСЕР “ГВОЗДЕНИ СНОП” ПРОТИВ ХАМАСОВИХ РАКЕТА! ВИДЕО

Foto: Shutterstock

Израелска војска саопштила је да је по први пут у историји те земље употребила ласер познат под именом “Iron Beam” или гвоздени сноп за обарање хамасових ракета.

Израелски ласерски одбрамбени систем „Гвоздени сноп” наводно је извео прво успешно пресретање ракете лансиране из Појаса Газе, саоштила је израелска војска.

Iron Beam промовисан је 11. фебруара 2016.године као земаљски систем који користи мулти-киловат ласер за уништење долазних пројектила на даљини од 2 километра, а њега је произвела компанија Рафаел

Iron Beam батерија треба да се састоји од одбрамбеног радара, командног центра и два ХЕЛ система који може бити монтирани на камионима.

Систем је замишљен да функционише тако што у случају да се ракета или артиљеријски пројектил провуче, преко радара ће се добити информације о циљу.

Термичка камера преузима праћење ракете док се не активирају два ласера, који кад постигну одговарајућу снагу уништавају мету.. За сада Израелци крију која је јачина ласера и она се наводно мери у стотинама киловата. Почело је прво да се ради на ласерима који ће обарати минобацачке пројектиле, а онда се даље ширило деловања овог система за обарање ракета и беспилотних летелица.

Оно што би, према конструкторима, олакшало целу ствар је коришћење постојећих елемената и радара са других сисема за употребуIron Beam. За Iron Beam могло би се користити средство за рано упозоравање  ULTRA ( ELM 2090) затим радар Super Green Pine (ELM2090) и радар ELM2084  који би се користили за пријем података о циљевима.

Израелци планирају и увођење ваздушне компоненте антибалистичког штита, који би се састојао од стратешког дрона, који би био наоружан са ракетом  Python 4.

Задатак овог система био би трагање за непријатељским пројектилима пре него што би се лансирала ракета Arrow или Patriot,  при чему је од изузетног значаја помоћ сателита који би достављао дорну податке о лансерима, било мобилним, било у силосима и о њиховом активирању.