СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО У ВИСОКОЈ ПРИПРАВНОСТИ ИМА 500.000 ВОЈНИКА! У НАРЕДНИХ 5 ГОДИНА НАБАВЉЕНО ЋЕ БИТИ 850 АВИОНА УГЛАВНОМ Ф-35

Јенс Столтенберг одлазећи генерални секретар НАТО пакта на конференцији за новинаре која је одржана у петак 14. јуна 2024. године пред предстојећи самит НАТО-а у Вашингтону следећег месеца.

” Договорили смо план који одређује како ће НАТО водити координацију безбедносне помоћи и обуке. Ово ће омогућити лидерима НАТО-а да покрену ове планове на Вашингтонском самиту у јулу и постављање наше подршке Украјини на чвршће темеље у годинама које долазе”, рекао је Столтенберг.

Он је рекао да ће за цео процес бити задужена команда НАТО у америчкој бази у Висбадену, а спроводиће се на логистичким чвориштима које се налазе на источном крилу НАТО. Целом операцијом руководиће амерички генерал са три звездице који ће бити одговоран врховном команданту савезничких снага за Европу, САЦЕУР. У овој операцији биће ангажовано 700 припадника НАТО-а и партнерских земаља.

НАТО ће надгледати обуку украјинских оружаних снага у објектима за обуку у савезничким земљама, подржавати Украјину кроз планирање и координацију донација; управљање трансфером и поправком опреме, пружању подршке дугорочном развоју Оружаних снага Украјине.

“Ови напори не чине НАТО страном у сукобу, али ће појачати нашу подршку Украјини да одржи њено право на самоодбрану”, нагласио је Столтенберг.

Генсек НАТО нагласио је да је на самиту у Виљнусу 2023. договорен најсвеобухватнији одбрамбени план од краја Хладног рата и да су реализовани планови како ће НАТО се бранити од глобалних претњи које укључују и Русију.

Он је додао да су планери НАТО већ направили планове у којима стоје конкретне снаге и способности за одбрану алијансе.

Савезници нуде снаге команди НАТО-а у обиму који није виђен деценијама. Данас имамо 500.000 војника у високој приправности у свим доменима, што је знатно више од циља који је постављен на Самиту у Мадриду 2022. НАТО је такође удвостручио број борбених група на источном крилу. Савезници такође преузимају веће, захтевније вежбе да тестирају наше способности“, рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО пакта наводи да све веће претње са којима се суочава НАТО захтева значајно повећане захтеве у погледу способности од стране савезника. У областима као што су оружје и муниција, ваздушна и противракетна одбрана, логистика и оружје дугог домета.

“На пример, у наредних пет година, НАТО савезници широм Европе и Канаде планирају да набаве хиљаде система противваздушне одбране и артиљерије, 850 модерних авиона, углавном Ф-35 пете генерације.

2 коментара на “СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО У ВИСОКОЈ ПРИПРАВНОСТИ ИМА 500.000 ВОЈНИКА! У НАРЕДНИХ 5 ГОДИНА НАБАВЉЕНО ЋЕ БИТИ 850 АВИОНА УГЛАВНОМ Ф-35

  1. Ово ће се памтити – 14. јуна 2024. Украјини је понуђено да задржи Николајев, Одесу, Дњепропетровск и Харков под условима демилитаризације и денацификације преостале територије.

    Следеће године – можда 2 године (још један предлог Украјини) када ће имати прилику да се помире са чињеницом да ће Кијев бити украјински, а за пар година – око 3 године (још један предлог Украјини) они моћи ће да одлучe да Лавов остане украјински град.

    Сигуран сам да би грађани Украјине прихватили овај 1. предлог, али о томе не одлучују они, већ нацистички режим Украјине и њихови господари на Западу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *