НОРВЕШКИ БОРБЕНИ АВИОНИ F-35A СМЕШТЕНИ СУ У ПОДЗЕМНОЈ БАЗИ БАРДУФОС

На интернету су објављене фотографије које приказују подземна склоништа у норвешкој бази ваздухопловних снага Бардуфос. По свему судећи, фотографије су направљене током недавне вежбе норвешког ваздухопловства, током које је увежбавано постављање ловаца пете генерације F-35A Lightning II у подземна склоништа овог планинског комплекса. Вреди напоменути да је Норвешка чланица НАТО, а авиони F-35 су у потпуности сертификовани за употребу тактичког нуклеарног оружја. Авиони у подземним склоништима су практично нерањиви на ударе ракета и дронова.

После уласка Шведске и Финске у НАТО, у скандинавском региону се готово константно одржавају разне војне вежбе. Ово је директан доказ милитаризације Скандинавије на позадини све веће вероватноће предстојеће војне конфронтације на Арктику.

Бардуфос је најстарија ваздухопловна база норвешког ваздухопловства. Током Другог светског рата, након повлачења савезничких снага из Норвешке, ваздушну базу су заузели Немци и користили су је као базу за ловце, бомбардере и извиђачке авионе који су дејствовали против поморских конвоја у области Мурманска. Поред тога, ловци Луфтвафе базирани у овој ваздухопловној бази пружали су ваздушну подршку операцијама немачке морнарице у тој области.

Одржавање вежби НАТО у близини северних граница Русије објашњава се растућим тензијама у региону, изазваним вештачком ескалацијом наводне претње Русије према Западу.

2 коментара на “НОРВЕШКИ БОРБЕНИ АВИОНИ F-35A СМЕШТЕНИ СУ У ПОДЗЕМНОЈ БАЗИ БАРДУФОС

  1. Нерањиви на ударе ракета и дронова?! Хммм, то зависи каквих ракета и дронова. Подсећања ради да препричам једну епизоду са Јапаном, “непотопивим носачем авиона”. Има томе већ поприличан број година када је Јапан проглашен за “непотопиви носач авиона” САД. Један од совјетских генерала је на то дао кратак и јасан коментар рекавши “Ниједан носач авиона није непотопив.”. Другим речима, ако буде потребно, потопиће и само острво. Толико о “нерањивости”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *