СЛОВЕНАЧКО ОКЛОПНО ВОЗИЛО “ВАЛУК” ПОЈАВИЛО СЕ У УКРАЈИНИ: Приказан први снимак! ВИДЕО

Борбено оклопно возило на точковима “Валук” конфигурације 6х6 које је Словенија крајем априла месеца 2023 предала Украјини појавило се по први пут у Украјини.

На друштвеним мрежама по први пут приказано је једно таков возило које је Словенија радила по аустријској лиценци типа Пандур, а које је у Словенији прозвано Валук.

Иначе Словенија је у највећој тајности америчким транспортним авионима, крајем априла 2023. пребацила 20 оклопних возила Валум најпре до Словачке, а онда и до Украјине.

На објављеном снимку се види једно од 20 ових возила у словеначкој маскирној шеми, само што су на задњем боку, где се налази транспортно одељење уклоњене ознаке словеначке војске, серијски број и наоружање. Иначе словеначке верзије Валука имају као главно наоружање тешки митраљез калибра 12,7 мм Бровинг или аутоматски бацач граната Мк-19 калибра 40 мм.

Фото: Принтскрин Твитер

Словенија је у свом наоружању иначе имала 85 оваквих борбених возила, која се користе већ пуних 24 године. Сада је првих 20 возила донирано Украјини као војна помоћ. Ово је како извештава ПОП ТВ најмање старо оружје по годинама производње које је испоручено Украјини.

Валук који је добио име по кратанском кнезу Валуку је возило које је рађено лиценцно по узору на аустријско возило сличне намене Пандур, које је намењено за транспорт пешадије. Возило штити посаду и пешадијско одељење од муниције калибра 12,7 мм и противпешадијских мина.

Валук има велики радијус кретања до 600 км по асфалтном путут и до 300 км по заемљаним путевима. У словеначкој војсци се налазе у саставу лаких пшеадијских батаљона, који су накнадно појачани америчким лаким оклопним возилима ОСХКОСХ који се воде као Перун, који има укупно 37, али тај број није коначан, него ће их бити још више.

Фото: Принтскрин Твитер

Иначе Словенија већ дуго времена формира средњу батаљонску борбену групу са оклопним возилима 8×8.

Шта је Словенија послала у Украјину од наоружања

Словенија је према доступним јавним подацима у Украјину послала 28 тенкова М-55С, 35 борбених возила пешадије БВП М-80, 16 вучних хаубица М2А1, 20 лаких оклопних возила Хамви и бројно друго наоружање и војну опрему.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *