САМОХОДНИ МИНОБАЦАЧ НОНА-С У АРСЕНАЛУ ВАГНЕРА: Артиљеријско оруђе које је обележило девет година сукоба у Украјини!

Примопредаја борбеног арсенала војне компаније ПМЦ Вагнер је веома интересантна по количини борбене технике са којом је располагала ова војна формација. То се посебно односи на артиљеријско оруђе од аутоматских, преко самоходних минобацача, вучних хаубица до ракетних система типа “Град” и “Ураган”.

На објављениом снимку Министарства одбране Руске Федерације се на вучном возу види и самоходни минобацач 2С9 Нона-С или Новейшее Орудие Наземной Артилерии. на гусеничарском возилу БМД-1 које користе падобранске једнице, а у украјинском сукобу се појавио још пре девет година 2014.

У периоду од двадесет година 1981-1998 Руси су први у свету у артиљерију развили, произвели и увели у оперативну употребу универзално самоходно артиљеријско оруђе типа хаубица/минобацач калибра 120 мм.

Прво оруђе 2С9 Нона -С развијено је 1981. године. Настао је на шасији гусеничног оклопног возила БТР-Д. Маса овог оруђа је 8.000 кг, домет је минимални 450 м, а максимални се креће од 7.100 до 12.500 м. Брзина гађања је 7-8 мина у минути, а опслужује га четворочлана посада.

Цев се креће по висини од -4 степена до +80 степени. У борбени комплет стаје 80 мина. Формацијски је распоређен у ваздушнодесантне јединице, а своје ватрено крштење доживео је за време рата у Авганистану.

Следећи корак руских конструктора био је развој новог модела хибридног оруђа хаубица/минобацач калибра 120 мм ознаке 2С23, назван Нона -СВК. Оруђе је у наоружање уведено 1990. године, а реализовано је на шасији оклопног транспортера БТР-80 погона 8х8. Основно наоружање је оруђе 2А60 које чине: олучена цев са затварачем, колевка са оградом, противтрзајући уређај и уређај за покретање цеви са клинастим затварачем и пластичним заптивачем барутних гасова. Маса оруђа износи 14.500 кг, домет 7.100-12.500 м, а брзина гађања 7-8 пројектила/мина у минути. Највећа брзина кретања је 80 км/х. Оруђе је амфибијског типа и плови највећом брзином од 9 км/х. Може се употребљавати у температурном опсегу од -50 степени до +50 степени целзијусових.

За Нону СВК развијено је више врста муниције за хаубицу -разорна (ефикасност на циљу скоро једнака ефикасности хаубичног пројектила 152 мм и кумулативна , а за минобацач запаљива, осветљавајућа разорна и димна, У борбени комплет стаје 30 мина-пројектила, а оруђе опслужује четворочлана посада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *