ВАГНЕРОВ АРСЕНАЛ ТЕШКОГ НАОРУЖАЊА: Руска војска започела преузимање тенкова, оклопних транспортера, артиљерије! ВИДЕО

Министарство одбране Руске Федерације, објавило је снимак примопредаје тешког наоружања војне компаније Вагнер, које је остављено после недавне војне побуне и одласка припадника те формације у Белорусију.

Фото: Принтскрин МОД.ру

Како је наведено примопредаја се одвија у складу са предвиђеним планом после завршетка побуне и договора лидера те компаније Јевгенија Пригожина и руског председника Владимира Путина који је одржан 26. јуна 2023 године.

Судећи према снимцима, остављени арсенал наоружања је поприлично импресиван што се тиче борбене технике, тако и муниције, па они панични позиви лидера Вагнера, за време битке за Бахмут и нису били толико драматични.

У питању су како је и навело руско министарство одбране стотине примерака борбене технике. Истина јесте доста наоружања посебно артињеријско-ракетнох потиче из 19870- тих и 1980-тих година 20 века из доба Совјетског Савеза.

На обајвњеном снимку у једном од депоа уочени су тенкови породице Т: Т-72Б3, Т-90А, Т-90М, Т-80БВМ.

На снимку се такође видие и оклопни транспортери МТ-ЛБ, постоје и БТР 80 и БТР-82А

Од артињериском наоружања Вагнер је имао аутоматске минобацаче Василек, тешке самоходне минобацаче калибра 240 мм Тулипан који су први пут били употребљени у бици за Маријупољ прошле године. Такође на вучним возовима видљиви су самоходни минобацачи НОНА СВ, на шасији гусеничара БМД, ту су и противтенковски топови Т-12 Рапира, вишецевни ракетни системи БМ-21 Град калибра 122 мм, затим БМ-27 Ураган калибра 220 мм, самоходне хаубице-

Оружане снаге Русије завршавају пријем наоружања и војне опреме од јединица 2С1 Гвоздика 122 мм, 2С3 Акација 152 мм, 2С5 Гиатсинт 152 мм.

Такође на снимку се виде и ПВО топови калибра 57 мм монтирани на теретна возила.

Такође предати су и хибридни ПВО системи Панцир С1

На снимку се такође види и велики број теретних камиона, али и скалдиште пуно малокалибарског оружја, аутоматзских пушака, противоклопних нагазних мина, муниције.

У бројкама то износи више од 2.500 тона муниције, 20.000 комада аутоматских пушака.

Како наводи Министарство одбране Руске Федерације десетине предатих система борбене технике чак није никада било употребљено у борбеним условима .

Фото: Принтскрин МОД.ру

Руска војска је иначе сву тешку борбену технику, пре свега гусеничаре извезла из деопа за приморедају на вучним возовима како би се избегло оштећење асфалтних путева.

Такође у саопштењу је наведено и да ће сва борбена техника бити пребачена у ремонтне заводе Оружаних снага Русије које ће спровести преглед и оправку оштећене технике и касније према намени омогућити њену примопредају.

ФОТОГАЛЕРИЈА: