КОРЊАЧА ОКЛОП ПОСТАЈЕ КОНСТАНТА НА РУСКИМ ТЕНКОВИМА У УКРАЈИНИ! ТЕШКИ ТЕНКОВИ СЕ ПОНОВО ВРАЋАЈУ

Андреј Млакар

О концепту повратка тешких тенкова на бојно поље смо писали више пута на сајту Телевизије Фронт. Концепт тешких тенкова постао је константа и све чешће се могу видети необичне грдосије од по неколико метара како се крећу пољима Украјине.

За сада их не користе у нападнима, него искључиов за пратњу конвоја и разминирање праваца кретања.

Последњи снимци на којима се види да је Украјинцима било потребно чак осам дронова камиказа да би се обрачунало са надограђеним тенком Т-90М указује да ће у догледној будућности тешки тенкови постати стварно у ратовима и европским државама.

Енцо Босињоре који је био један од водећих стручњака за оклопну технику прорекао је лепо када је кренула модни крик у европским војскама о чудотворним борбеним оклопним возилима на точковима да се на бојно пољу уважен и стабилан, онолико колико си заштићен. Та теорија се итекако показала у Ираку 2003-2011 и Авганистану од 2006-2021 године. Канађани су крваво платили ту лекцију ретрансформиране трансформације да су морали отписане тенкове да враћају из складишта прво Леопарде 1А5 а онда да купују из Холандских и немачких вишкова Леопард 2.

Дошао је рат у Сирији да се праве кавези на куполама, а онда и Украјина и масовна примена дронова са кумулативним ракетама.

Показало се да додатни ЕРА оклоп више није довољан за заштиту, па се почело качити све и свашта а око тенка формирао се додатни костур од челика, лима на које се качи жица као противкмулативна заштита.

Изгубило се на брзини, окретности, добило на тежини и висини. Тенкови су постали горостаси налик скаламеријама које су се појавиле на бојним пољима Запада за време Првог светског рата.

И да ударе у оклоп оваквог горостаса тенк ће остати читав јер противкумулативна заштита наварена на челичне шипке постављене на даљини од 50 цм до 1 м пружа адекватну заштиту посаде која опстаје на бојном пољу.

Концепција руских тенкова, брзина, окретност на бојном пољу постаје прошлост, тежина тенкова постаје све већа. Тенкови са корњача оклопом постаће реалност у тенковима али неће сви бити вероватно претоворени у грдосије, али је реално да ће батаљони, бригаде сигурно имати четири до пет оваквих тенкова, а то ће утицати на то да се повећа број тенкова.

Очигледно је једно да време тенкова није прошло и да ће они итекако бити присутни у војскама Истока и Запада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *