ИЗРАЕЛ ОКЛОПНЕ ТРАНСПОРТЕРЕ М-113А1 ЗЕЛДА ПРЕТВОРИЛИ У ДАЉИНСКИ УПРАВЉИВА БОРБЕНА ВОЗИЛА

Андреј Млакар

Педесет година од завршетка Четвртог арапско-израелског рата је јединствен осим по почетку тоталног рата са Хамасом и по томе што је Израел из депоа деконзервирао неке гусеничаре који су кориштени били 1973. године,а онда их модернизовао и претворио у роботизоване борбене платформе.

Седам месеци траје војна интервенција у Гази, а тек сада испливало је на површину то да Изрел користи роботизоване даљински управљиве оклопне транспортере М-113 Зелда, који је први пут снимљен у борби за брдо Зарууби у Рафи.

https://tvfront.rs/izraelci-iz-rezerve-izvukli-zelde-da-prevoze-rezerviste-prema-gazi-i-libanu-video

Међутим, неки наводе да су оваква возила виђена и у Џабалији што указује да их израелска војска све више користи у урбаним борбеним операцијама како би се губици смањили на минимум минимума.

Неки од ових роботизованих оклопних транспортера опремљени су даљински управљивим миртаљезима калибра 12,7 мм или топовима калибра 30 мм, али и противоклопним наоружањем. Са њима се управља даљинским путем.

Судећи према изјавама бораца са терена већином се радило о Зелдама, израелска верзија М-113 били су наоружани противоклопним ракетама које се лансирају са свега неколико стотина метара даљине од положаја бораца Хамаса, што је код њих изазивало изненађење.

Осим за борбену примену роботизоване Зелде су кориштене и као платформе за дотур бораца, муниције, али и за извлачење рањеника.

Међутим, оно што је велика занимљивост јесте и да су Израелци почели да копирају исламистичке групе и да овакве оклопне транспортере користе и као VEHICLE BORNE IMPROVISED EXPLOSIVE DEVICE (VBIED) “Имрповизована експлозивна возила” какву су исламистичке групе стварале од тенкова Т-55 и борбених возила пешадије БМП-1.

Осим 1973 ови оклопни транспортери су прави ветерани по употреби кориштени су били и у Првом и Другом либанском рату, скоро у свим интервенцијама у Гази у чак три Интифаде, на Западној обали.У израелској верзији ради се о оклопним транспортерима М113А1 који су за време Прво либанског рата средином 1980 тих добили били реактивни оклоп „Тога“. Израелско име за ове гусеничаре било је „Зелда“.

Ови оклопни транспортери осим у класичној верзији са тешким митраљезом бровин калибра 12,7 мм били су напружани и гетлинговим топом Вулкан, противоклопним ракетам ТOW.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *