ПРЕ 99 ГОДИНА РОЂЕН ЈЕ ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИК ВАЛЕРИЈ НИКОЛАЈЕВИЧ ВЕНЕДИКТОВ КОНСТРУКТOР ТЕНКОВА Т-62 И Т-72

На данашњи дан 13. јуна 1924 године пре 99 година рођен је генерал-потпуковник Валериј Николајевич Венедиктов који се у руску историју уписао као конструктор тенка Т-62 и Т-72 који више од 49 година одређује правац развоја руских тенкова, а чије дело је и данас присутно у великом броју земаља на Европском, Азијском и Афричком континенту.

Венедиктов је као конструктор тенкова добио признање хероја социјалистичког рада, лауреат је бројних државних награда, заслужни радник науке и техологије РСФСР.

Четири године после завршетка Другог светског рата Валериј Венедиктов као двадесетпетогодишњак и као део групе најбољих дипломаца оклопне академије, послат је у КБ-520 Уралске фабрике тенкова (сада Уралвагонзавод) у Нижњем Тагилу и тамо је радио скоро четрдесет година, прошавши све степенице до положаја главног пројектанта. Већ 1954. године именован је за заменика главног пројектанта за експериментални рад Леонида Николајевича Карцева.

Ова позиција је веома специфична: под руководством и свакодневном контролом Карцева одвијале су се све фазе стварања нових тенкова – од прве линије цртежа на табли за цртање до серијског тенка.

Године 1969. пошто је Карцев отишао, Венедиктов је постављен за главног пројектанта Уралвагонзаводског пројектантског бироа. Он је поставио темеље прототипа – Објекта 172, отклонио све грешке и конструкционе проблеме, па су први тенкови Т-72 изашли са производне траке 1974. године и тада се почела писати нова историја совјетских оклопних једница.

Венедиктов се залагао и за могућност лансирања противоклопне ракете Кобра из цеви тенка, због чега је дошао у конфликт са врхом војне индустрије Совјетског Савеза и начелником Зверевим.

За Венедиктова кажу да је са њим било јако компликовано радити, али да је био геније и велики заљубљеник у тенкове. Кажу да је поседовао посебну стваралачку интелигенцију и није могао да трпи равнодушност и површност, могао је да опрости грешке које су биле неизбежне у свакој ствари. Био је радохоличар који је на послу проводио 12-14 сати.

На 30. годишњицу производње Т-72, 2004. године и 80. годишњицу од рођења Валерија Венедиктова, у Нижњем Тагилу је подигнут споменик његовим творцима – свима који су својим радом и талентом створили тенк Т-72.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *