108. ГОДИНА ОД ЦЕРСКЕ БИТКЕ: ПРВА САВЕЗНИЧКА ПОБЕДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Тог 12. августа 1914 године, тачно пре 108 година започела је чувена Церска битка. Наиме, тог дана Балканска војска генерала фелгцмајстера Оскара Поћорека главним снагама извршила је напад на Краљевину Србију.

Балканска војска била је састављена од 5. и 6. аустроугарске армије

Аустроугарска војска кренула је у напад правцем Лозница-Ваљево или јадарским правцем, чију главнину је чинила 5. армија.

Пред Церску битку Војска Краљевина Србије имала је 250.000 војника рацпоређених у три армије, 6 пешадијских дивизија првог позива, 5 пешадијских дивизија другог позива, Ужички одред и Коњичка дивизија.

Прелаз Дрине догодио се код села Амајлија и села Битара. Планом је било замишљено да 5. Аустроугарска армија наступи према Ваљеву, међутим због јаког отпора 3. српске армије продор је био спор и аустроугарска војска трпела је велике губитке. Аустоугарски официри замислили су да ће Ваљево бити заузето 18. или најкасније до 20. августа. Истовремено 15. и 16 копрпус 6. аустроугарске армије требали су у горњем току Дрине да крену према Ужицу.

Прелаз Дрине догодио се код села Амајлија и села Битара. Планом је било замишљени Међутим због јаког отпора 3. српске армије продор је био спор и аустроугарска војска трпела је велике губитке. Током наступања велике проблеме су имале 21. ландверска и 9. пешадијска дивизија које су чиниле 8. корпус аустроуграске војске. Долином реке Јадар надирао је 13. корпус који се сусрео 14. августа са Лозничким одредом када је наступила жестока битка у којој су кориштени и бајонети. У овој битци Лознички одред изгубио је 800 људи, а аустроугарски корпус 600 мртвих. Једина једница која је наступала без проблема била је “Одред генерала Летовског” који је код Бадовинаца прешао Саву и 14. августа укоракао у Шабац.

Српска Врховна команда убрзо је уочила правац главног удара и све снаге усмерила на 5. армију. Из рејона Уба 2. армија кренула је према Церу, Коњичка дивизија према Шапцу. У тешкој бици код села Текериш Комбинована дивизија је уз велике губитке поразила 21. аустроугарску дивизију. у тешким борбама које су трајале од 16-19. августа аустроугарска 5. армија је жестоко потучена и у нереду се повукла на леву обалу Дрине.

Церска битка је била прва победа савезника у Првом светском рату. Она је продубила самопоуздање код српског народа и војске и подигла морал код савезника. У Церској бити биле су ангажоване приближно исте снаге. Српска војска је однела тријумфалну победу захваљујући претходном ратном искуству и вештини командовања, познвању земљишта, храбрости и пожртвованости.

Српска војска у Церској бици из строја имала је избачено 259 официра, 16.045 подофицира и војника. Аустроугарски губици су процењени на 25.000 погинулих војника, подофицира и официра. Њих 4.500 је зраобљено, а заплењена су 43 топа, 5 хаубица 86 кара и велике количине другог ратног материјала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *