БЕЛОРУСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМ ПОЛОНЕЗ И ПОЛОНЕЗ М: КИНЕСКО-РУСКИ РУКОПИС НА ИСТОКУ ЕВРОПЕ

Foto: Shutterstock

Министарство одбране Белорусије објавило је 15. новембра прилог о свечаној примопредаји батерије модернизованих самоходних вишецевних ракетних система Полонез- М.

У штуром саопштењу било је наведено да овај ракетни систем домета 300 км је предат једној од артиљеријско ракетних бригада.

СВРЛ Полонез-М одговара најбољим светским примерима ракетних артиљеријских система. Многа техничка решења која имплементирају белоруски програмери немају пандам у свету. Усвајање нових врста наоружања један је од елемената стратешког одвраћања“, саопштило је Министарство одбране Белорусије.

Foto: Shutterstock

Распоређивање ракетног система “Полонез -М” долази у тренутку када Пољска на граници са Белорусијом распоређује самоходне вишецевне ракетне системе H-142 HIMARS, који могу да лансирају тактичке балистичке ракете ATACMS домета до 300 км.

Вишецевни ракетни систем дугог домета “Полонез” настао је као замена за фамилију вичецених бацача ракета БМ-27 “Ураган” и БМ -30 “Смерч”, које превазилази пре свега по домету ракете које се не убацују у лансер, него су фабрички запаковане у контејнер.

„Полонез” је први пут јавно приказан 2015. године, када су два система испоручена белоруским оружаним снагама. Испитивања и отклањање недостатака трајало је до 2016. године, а поједини подаци говоре да су оперативна четири система.

Посада возила броји три члана: командир, возач и оператер.

Лансирање ракета се врши из кабине возила, али и са одређене удаљености употребом даљинског система. Овај ракетни систем има могућност да за 50 секунди лансира свих осам ракета и то на исти или различите циљеве. Након лансирања, возило може одмах да промени положај, чиме се смањује вероватноћа да га погоди противник. За попуну новим контејнерима потребно је око осам минута.

У развокју овог ракетног система са Белорусијом учествовала је Кина, а спомиње се да се касније у овај програм укључила и Русија.

Foto: Shutterstock

Свакако за почену фазу развоја овог ракетног система узет је био кинески артиљеријско-ракетни систем M-20A који је опремљен ракетом са ИЦ трагачем, ракетом намењеном за уништавање циљева високе вредности, као што су командни центри, зграде, касарне, аеродромсак инфраструктура, војна складишта. Основна тактичка једница је ракетна батерија коју чине три возила -лансера и три возила за превоз и претовар ракета. Три ракетне батерије чине ракетну бригаду.

Ракета М-20А има домет од 120-280 км. Тежина бојеве главе је 480 кг, а одступање од циља је 15 м.

Код Полонеза у првој верзији користе се два типа ракета:

Први тип,  ракете које се не убацују у лансер, него су фабрички запаковане у контејнер, односно превладава контејнерски систем попуне. Свако лансирно возило има по два таква контејнера, сваки са по четири ракете, а на сваком возилу налазе се два таква контејнера. Значи укупно осам ракета калибра 300 милиметара. Ракете су дуге 7,26 метра и имају масу од 750 килограма. Постоје различите бојеве главе, масе 100–150 килограма, а домет се креће у распону од 50 до 200 километара. Ракете поседују ГПС систем навођења, тако је могуће одступање од циља најмање 30, а највише 50 метара.

Други тип ракета је и горепоменута ракета М-20А. На лансер  уместо четвороструког контејнера, могуће је монтирати по једну ракету (укупно две на возилу) типа М20. Те ракете могу да се упореде са руским „искандер-Е” и имају домет од 280 километара. Маса бојеве главе је 480 килограма. Ове ракете пре свега служе за напад на циљеве високе важности на линији фронта, али и дубоко у позадини непријатеља, који имају стратешку важност, као што су веће концентрације трупа, аеродроми, системи ПВО, командни центри, складишта ратног материјала.

Foto: Shutterstock

Посада возила броји три члана: командир, возач и оператер.

Лансирање ракета се врши из кабине возила, али и са одређене удаљености употребом даљинског система. Овај ракетни систем има могућност да за 50 секунди лансира свих осам ракета и то на исти или различите циљеве. Након лансирања, возило може одмах да промени положај, чиме се смањује вероватноћа да га погоди противник. За попуну новим контејнерима потребно је око осам минута.

ПОЛОНЕЗ -М

Белорусија иако је од Русије добила бригаду ракетних система Искандер М домета 500 км који могу да носе тактичко нукеларно наоружање није одустало од даљег унапређивања ракетног система Полонез М. Као и овог пута Минск се ослонио на проверене пословне сараднике “Кину” и “Русију”, који су унапредили овај ракетни систем. Додата је наиме нова ракета под ознаком А-200 која је развијана за истоимени кинески ракетни систем.

Како је навео произвођач ракетна батерија система Полонез-М обухвата борбено возило -ласнер, борбено командно возило, возило за транспорт и утовар и ракете различите намене у транспортним и лансирним контејнерима.

Борбено возило је лансер које се налази на шасији теретњака МЗКТ 7930 може да испаљује осам ракета А200/А300 калибра 301 мм.

“Опрема уграђена у возило борбеног командовања омогућава комуникацију са борбеним, транспортно-утоварним и командним возилима на удаљености до 10 километара у покрету и до 30 километара када су паркирана. Борбена посада од четири члана може непрекидно да ради до 48 сати”.

Бојева глава је одвојива, систем навођења је комбинован – инерцијални са сателитском корекцијом (ГПС). Кружно вероватно одступање бојеве главе на максималном домету је од 30 до 50 м. Салвоа од осам пројектила на осам различитих циљева може се испалити за 50 секунди, време припреме салве је 8 минута.

Техничке карактеристике за ракетни систем А-200

Димензије: дужина 7,264 мм, пречник 301 мм

Домет: 50-200 км

Одступање од циља: до 20 са обичном бојевом главом и 45 м са касетном бојевом главом;

Маса бојеве главе: 730 кг. Ракете могу да имају: класичну, фрагментовану, пробојну и касетну.

Тип вођења: INS+GNSS (BDS/GPS/GLONASS)

Максимална брзина ракете је 4,5 маха која достиже максималну висину од 45 км. Raketa mоже да изврши висок маневар изнад циљне области и да нападне вертикално мету са оптималном штетом.

Зона коју пројектил покрива је 10 км пута 10 км и оже да гађа осам различитих циљева.

Време припреме ракете: из маршевског у борбени положај 6 минута, из хоризонталног у фазу лансирања 2 минута, из једног у други положај 0,5 минута

Број ракета на лансеру: 8

Једну ракетну батерију чини 6 возила плус 3 возила за превоз и претовар ракета и 4 . Батерија укупно располаже са борбеним комплетом од 144 ракета самих и 38 ракета упакованих у херметички запаковани ланери од 38 ракета укупно.