ВИШЕЦЕВНИ РАКЕТНИ ЛАНСЕР БЕЛОРУСИЈЕ ПОЛОНЕЗ

Фото: Принтскирн Твитер

Оружане снаге Белорусије саопштиле су да су 336. артиљеријско ракетна бригада опремљена вишецевним бацачима ракета „Полонез“ и 465. ракетна бригада опремљена балистичким ракетама ОТР-21 Точка-У распоређене у „борбеном статусу“ на њеној западној граници према Пољској.

Иначе од скоро на западу Белорусије налазе се размештене и ракетне јединице са ракетним системом Искандер М који је почетком ове године ушао у састав оружаних снага Белорусије.

Вишецевни ракетни систем дугог домета „Полонез“

Вишецевни ракетни систем дугог домета „Полонез“ настао је као замена за фамилију вичецених бацача ракета БМ-27 „Ураган“ и БМ -30 „Смерч“, које превазилази пре свега по домету ракете које се не убацују у лансер, него су фабрички запаковане у контејнер, односно превладава контејнерски систем попуне.

Фото: Принтскирн Твитер


Свако лансирно возило има по два таква контејнера, сваки са по четири ракете, а на сваком возилу налазе се два таква контејнера. Значи укупно осам ракета пречника 300 милиметара, које су заправо лиценцна производња кинеског система А200. Контејнери су херметизовани, фабрички затворени.

Ракете су дуге 7,26 метра и имају масу од 750 килограма. Постоје различите бојеве главе, масе 100–150 килограма, а домет се креће у распону од 50 до 200 километара. Ракете поседују ГПС систем навођења, тако је могуће одступање од циља најмање 30, а највише 50 метара.

Фото: Принтскирн Твитер

Као алтернатива, уместо четвороструког контејнера, могуће је монтирати по једну ракету (укупно две на возилу) типа М20. Те ракете могу да се упореде са руским „искандер-Е” и имају домет од 280 километара. Маса бојеве главе је 480 килограма. Ове ракете пре свега служе за напад на циљеве високе важности на линији фронта, али и дубоко у позадини непријатеља, који имају стратешку важност, као што су веће концентрације трупа, аеродроми, системи ПВО, командни центри, складишта ратног материјала.

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE/ ЗАВОД ТОЧНОЙ ЭЛЕКТРОМЕХАНИКИ


„Полонез” је први пут јавно приказан 2015. године, када су два система испоручена белоруским оружаним снагама. Испитивања и отклањање недостатака трајало је до 2016. године, а поједини подаци говоре да су оперативна четири система.

FOTO: FOTO PRINTSCREEN YOUTUBE/ ЗАВОД ТОЧНОЙ ЭЛЕКТРОМЕХАНИКИ

Посада возила броји три члана: командир, возач и оператер.

Лансирање ракета се врши из кабине возила, али и са одређене удаљености употребом даљинског система. Овај ракетни систем има могућност да за 50 секунди лансира свих осам ракета и то на исти или различите циљеве. Након лансирања, возило може одмах да промени положај, чиме се смањује вероватноћа да га погоди противник. За попуну новим контејнерима потребно је око осам минута.