ТРОШЕЊЕ РАЧУНА ЗА ОДБРАНУ ПРИМОРАВА САД ДА ИСПОРУЧИ ОРУЖЈЕ ИЗРАЕЛУ НА УШТРБ УКРАЈИНЕ

Многи данас постављају питање зашто Сједињене Америчке Државе бирају коме пре помоћи, Израелу или Украјини? За упућене, којих је веома мало ово питање је бесмислено, међутим, за ширу јавност ово је смислено питање! Јасно је да је Украјина за САД полигон за одмеравање “мишица” са својим ривалом Русијом, док је Израел нешто много више, па чак и питање опстанка самих Сједињених Држава. Стога, не треба чудити што саме САД бирајући коме пре помоћи, увек изаберу Израел. Тако су САД донеле закон који “пластично” каже: “и поред забране испоруке наоружања, Израел мора да добије исто у року од 15 дана”.

Комисија за потрошњу на одбрану у Представничком дому у среду је унапредила први нацрт свог годишњег закона о финансирању Пентагона због приговора демократа, који су цитирали одредбу која би блокирала председниково овлашћење да обустави трансфер оружја Израелу и недостатак безбедносне помоћи Украјини, између осталих страначких одредби.

izraelski F-15 u hangsaru© Israeli Air Force/זְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל

Нацрт закона о издвајањима за одбрану у износу од 833 милијарде долара за фискалну 2025. годину забранио би Пентагону да користи средства „за задржавање, заустављање, поништавање или отказивање испоруке одбрамбених артикала или одбрамбених услуга“ за Израел, и приморао би председника да пренесе задржано оружје израелској војсци унутар 15 дана.

Законом се такође укида годишња безбедносна помоћ Украјини од 300 милиона долара коју “присвајачи” одбране обезбеђују од 2014. године; оживљава напоре да се Мексико пресели из зоне одговорности америчке Северне команде у Јужну команду; и забрањује Пентагону да спроводи извршне наредбе председника Џоа Бајдена о климатским променама.

„Зашто, након што је овај Конгрес у више наврата демонстрирао широку двостраначку подршку Украјини у њеној борби против руске тираније, разматрамо нацрт закона којим се не финансира Иницијатива за безбедносну помоћ Украјини?“ Конгресменка Роза Делауро из Конектиката, највиши члан демократа у Комитету за издвајања, рекла је у саопштењу у среду. „Поред борбе против руске агресије, USAI помаже Украјини да се интегрише у НАТО и западне снаге, директно подржавајући наше шире циљеве националне безбедности и одбране”.

Иницијатива за безбедносну помоћ Украјини омогућава Пентагону да склапа уговоре за дугорочну војну помоћ Кијеву. Нацрт закона о политици одбране за 2024. фискалну годину који је Конгрес усвојио у децембру одобрио је 300 милиона долара за иницијативу до 2025. фискалне године, али тај новац неће бити доступан следеће године ако присвојитељи одбију да га финансирају у рачуну потрошње.

Ипак, 300 милиона долара је мала количина у поређењу са 13,7 милијарди долара у финансирању иницијативе које је Конгрес усвојио у априлу као део огромног закона о страној помоћи, који укључује укупно 60 милијарди долара економске и безбедносне помоћи Украјини.

Помоћ Украјини поделила је посланички клуб GOP, а чланови опомињу демократе да машу украјинским заставама на поду након што је Представнички дом усвојио (гласало за 311 и против 112) пакет помоћи Кијеву у вредности од 60 милијарди долара у априлу.

američki transportni avion utovaruje pomoć© USDoD, USAF

Потрошња за одбрану која је изгласана у среду такође финансира више борбених авиона F-35 него што је Пентагон тражио. Не обезбеђује средства за другу нападну подморницу класе Virginia. Одлуке о набавци имају предност над деловима закона о одобрењу одбране за 2025. фискалну годину који је Комитет за оружане снаге Представничког дома у мају изгласао са 57-1.

Док је закон о одобрењу имао за циљ да смањи набавку F-35 због растуће фрустрације са произвођачем Lockheed Martin, присвојитељи одбране су настојали да купе осам борбених авиона више него што је Пентагон тражио. Присвајачи одбране су такође игнорисали овлашћење Комитета за оружане снаге за 1 милијарду долара додатног финансирања за набавку друге нападне подморнице у 2025. години.

„Подморница класе Virginia је скупа ставка, тако да је очигледно да је то много већи посао од помоћи Украјини од 300 милиона долара“, рекао је у уторак председник Комитета за оружане снаге Представничког дома Конгреса Мајк Роџерс, републиканац из Алабаме који подржава помоћ Украјини.

ИЗРАЕЛ И ГАЗА

Демократе су такође осудиле нови језик закона којим се забрањује председнику да ускрати трансфере оружја Израелу, као и повратак неколико других „штетних покретача политике“ које су републиканци безуспешно покушавали да укључе у закон о потрошњи за 2024. фискалну годину, који је Конгрес усвојио (286-134) у марту.

Уместо да се гради на двопартијском закључку процеса издвајања за фискалну 2024. годину, предлог закона о издвајањима за одбрану за фискалну 2025. годину укључује исте нечувене политике које је Конгрес одбацио пре само два месеца“, рекала је представница Бети Меколум из Минесоте, највиши демократа у панелу трошкова одбране, у саопштењу у уторак.

Izraelski tenkovi u Rafi© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Меколум је критиковаla одредбу којом се председник приморава да пренесе оружје Израелу у демократском сажетку који је приложен закону. „Ниједна друга земља нема carte blanche на коришћење војне помоћи из Сједињених Држава“, написала је њена канцеларија.

Представнички дом је у мају усвојио посебан закон у гласању 224-187 са строжим језиком који је имао за циљ да поништи Бајденово задржавање једне пошиљке од отприлике 3.500 ракета ваздух-земља за Израел. Последњи председник који је јавно забранио испоруку оружја Израелу био је Роналд Реган 1982. године, након што је видео слике цивила убијених у Либану.

Бајден је рекао да је задржао пошиљку у априлу, која укључује бомбе од 500 (226 кг) и 2.000 (908 кг) фунти, из забринутости да ће их Израел употребити у Рафи, где је више од половине становништва Појаса Газе пребегло од почетка израелске кампање против милитантне групе Хамас у октобру 2023. године. Ипак, одобрио је неколико других трансфера оружја за Израел.

Упркос упозорењима Беле куће, Израел је наставио са офанзивом на Рафу, раселивши отприлике милион Палестинаца и додатно смањивши испоруку хуманитарне помоћи.

Поред годишње помоћи од 500 милиона долара за израелску противракетну одбрану, закон о фискалној 2025. години предвиђа 80 милиона долара изнад буџетског захтева председника за сарадњу са САД у борби против тунела и још 55 милиона долара изнад буџетског захтева за развој против-дронова, укључујући „усмерену сарадњу у области енергије и ласерске технологије“.

Рачун за потрошњу Стејт департмента за 2025. фискалну годину, који је панел за спољну помоћ изнео у уторак, такође укључује 3,3 милијарде долара годишње израелског војног финансирања из иностранства. А закон о страној помоћи усвојен у априлу укључује још 14 милијарди долара израелске војне помоћи.

Закони о потрошњи Пентагона за 2025. фискалну годину и Стејт департмента забрањују финансирање Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку, која пружа хуманитарну помоћ у Појасу Газе, изазивајући још већи гнев госпође Меколума.

gvozdena kupola odgovor na hezbolah© Israeli Air Forceזְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל

Према мартовском извештају Светског програма за храну, скоро половина становништва — преко милион људи — потпуно је исцрпила своје залихе хране“, рекла је она у среду. „Палестински цивили, од којих су многи деца, боре се са катастрофалном глађу и глађу.”

Други покретачи политике којима се демократе противе укључују померање јурисдикције америчке војне операције са Мексиком у Јужној команди – понуда која је пропала прошле године. Калверт и републиканци тврде да би премештање Мексика у Јужну команду боље омогућило операције против кријумчарења фентанила против мексичких нарко картела.

Поред тога, закон би забранио Пентагону да користи средства за спровођење Бајденових извршних наредби о клими, укључујући и ону која би спречила Министарство одбране – највећег светског институционалног емитера фосилних горива – да открије емисије угљеника.

Било, како било, “нико нема carte blanche на америчко наоружање осим Државе Израел“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *