РУСКИ И АМЕРИЧКИ ПОДМОРНИЧКИ СУДАРИ: “ГОСПОДИНЕ УДАРИЛИ СМО У ДРУГУ ПОДМОРНИЦУ”

Након распада Совјетског Савеза, САД су наставиле да надгледају руске нуклеарне подморнице кроз операцију Свети камен (Operation Holy Stone).

Ово је укључивало праћење комуникација, снимање образаца буке и посматрање тестова ракета. Подморнице USS Baton Rouge се 11. фебруара 1992. године сударила са руском подморницом Б-276 Кострома код Североморска, оштетивши оба брода. Инцидент, који је заоштрио америчко-руске односе, довео је до обуставе неких шпијунских активности америчких подморница.

Сличан судар догодио се 1993. године са USS Grayling. Са тренутним високим тензијама између САД и Русије, које подсећају на Хладни рат, такви инциденти наглашавају текуће ризике.

После распада Совјетског Савеза, Американци су остали без ривала.

Али то није значило да се америчке снаге опуштају – или да слепо верују бившем Совјетском царству.

Уместо тога, САД су спроводиле надзорне операције, посебно будно мотрећи на руске нуклеарне подморнице.

Надзор руских подморница је спроведен у оквиру програма под називом „Операција Свети камен“, који је укључивао прислушкивање совјетских подморских комуникационих каблова, снимање обрасца буке са руских подморница и посматрање тестова балистичких ракета лансираних са подморница.

Дана 11. фебруара 1992. године нуклеарна подморница америчке морнарице USS Baton Rouge учествовала је у операцији Свети камен, вршећи надзор у близини руске поморске базе Североморск.

У 20:16 часова по локалном времену, у међународним водама око 19 миља од обале острва Килдин, Baton Rouge се сударио са руском подморницом Б-276 Кострома.

Шта се тачно догодило још увек је спорно. Америчка штампа тврди да је Baton Rouge надгледао бежични саобраћај између руских база. Руска штампа је, међутим, тврдила да су две подморнице биле у игри мачке и миша.

Неколико других западних извора је потврдило руску верзију догађаја. “Ко год да је крив, оно што знамо је да су се подморнице заиста судариле”.

Обе подморнице су оштећене.

Једро Костроме је било удубљено у њеном предњем делу. Baton Rouge је добро прошао с обзиром на судар, претрпевши само неке “огреботине, удубљења и мање посекотине” на свом баластном танку. Али Baton Rouge је имао велику срећу јер инцидент није разбио њен једини труп – што би угрозило њену отпорност на притисак.

Baton Rouge је деактивиран након инцидента. Кострома је поправљена и враћен у службу.

Осим физичке штете на подморницама, инцидент је нанео и политичку штету Сједињеним Државама.

Русија је, наравно, била узнемирена и протестовала. Пентагон је признао судар, а тадашњи државни секретар Џејмс Бејкер састао се са руским председником Борисом Јељцином.

Руси су оптужили САД да настављају шпијунирање у стилу хладног рата. Америчка морнарица је на крају била приморана да престане са шпијунирањем руских база подморницама.

Мада, само две године касније, у марту 1993, све се поновило. USS Grayling се сударио са К-407 код полуострва Кола.

Инцидент с Grayling догодио се док је подморница пратила руску подморницу.

Судар није био озбиљан, ниједна подморница није претрпела значајну штету – али се инцидент поново показао срамотним за Сједињене Државе.

Тензије између САД и Русије су сада веће него у било ком тренутку од завршетка Хладног рата, подсећајући на време када је Русија била главни противник САД.

Тренутно није пријављен ниједан блиски сусрет између подморница, али је забележено више блиских сусрета између америчких и руских ратних авиона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *